“Слава не поляже, а про себе розкаже”

13 жовтня 2021 р., напередодні потрійного свята Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва і захисника України, бібліотека-філія №17 (с. Березівка, вул. Шевченка, 30) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської  міської ради пропонує зануритися у події часів козаччини, часів мужності та захисту своєї України від ворогів, за допомогою книги Ярослава Яріша «Самійло».

Вашій увазі пропонується відео презентація «Слава не поляже, а про себе розкаже».

Народився Ярослав  Іванович Яріш  24 лютого 1981 року в селі Ралівка, Самбірського району. «Самійло» – це розповідь про історичні події часів козаччини, напади степовиків на українські села і поневолення людей, продаж їх на турецьких невільничих ринках тісно переплетена з центральною сюжетною лінією – життям і долею підлітка Самійла. 

Поряд із художнім зображенням подій, які мали місце в історії України, змалюванні портретів та характерів історичних й легендарних постатей (Іван Голота, староста Черкас, Сава Чорний, ватаг людоловів Абдулла та його брат Ахмет, паша Ібрагім), Я. Яріш використовує фольклорні, казкові та фантастичні образи й  мотиви. Грифон – чарівник, який допомагає степовикам-людоловам перемогти козаків і понад усе прагне влади. Дідько – міфічно-казкова істота, нечиста сила, що підмовляє козака Петра  до заздрості, зради й вбивста, творить зло чужими руками. Буй-тур – господар Дикого Поля, нелюдські створіння Песиголовець (охороняв Азов) і Тлустий Кіт (відповідав за продаж полонених невольників). 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top