“Голод  33-го – біль душі і пам’ять серця”

     “ Голодомор –  це ніщо інше як прояв

                                              багатовікової гібридної війни, яку Росія

                                             веде проти України”

(Петро Порошенко)

     Щорічно, в останню суботу осені, український народ в смутку і в скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять безневинних жертв голодоморів.   88 років віддаляють нас від тієї страшної, масштабної катастрофи початку 1930-х років  жертвами якої стали мільйони людей.

      Для вшанування пам’яті жертв голодомору в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради розгорнуто виставку-пам’ять “Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця”.

На виставці представлені документальні книги та статті, спогади очевидців тих жахливих подій: “Чорна книга України”; “Моєї пам’яті печаль”; Роберт Конквест  “Жнива скорботи”; Олександр Міщенко “Безкровна війна”.

Голодне лихоліття, яке охопило адміністративні райони з населенням понад 40 мільйонів осіб і тривало майже два роки, явище не стихійне, а рукотворне.  Голод став зброєю масового біологічного знищення українського народу.  Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців, як спільноти, призвів до морально- психологічних змін у свідомості нації, наслідки цієї катастрофи відчуваємо і понині.

  Давно заросли травою, а подекуди зрівнялись із землею могили жертв голодомору. Відійшли у вічність майже всі їхні мучителі. Та пам’ять невблаганна – люди все пам’ятають і зберігатимуть правду про ті голодні роки, про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати її і пам’ятати.

 Голодомор 1932-1933 років також висвітлений в художніх творах відомих українських письменників та поетів: Улас Самчук “Марія”, Василь Барка “Жовтий князь”, Павло Загребельний “Тисячолітній Миколай”, Іван Багряний “Тигролови”, Світлана Талан “Розколоте небо”  та інші. 

Наше завдання зберегти і передати цю пам’ять наступним поколінням, зберегти історію живою.

 Шановний читачу! Прочитай, будь ласка, ці книги, які сповнені щемким болем та зажурою, задумайся над долею рідної України, запали в своєму вікні свічку пам’яті і з чистим серцем пом’яни невинно убієнних…

  

.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top