“Голокост – біль втрачених поколінь”

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті Голокосту.

Голокост – це переслідування й масове знищення євреїв і циган під час Другої світової війни. Це – одна з найстрашніших трагедій, в котру затягли людство викривленні уявлення про переваги однієї раси над іншою, яка більше ніколи  не повинна повторитися.
Відзначаючи день пам’яті жертв Голокосту, 27 січня 2020 року о 15:00  на  абонементі ЦМБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася історично-літературна година пам’яті “Голокост – біль втрачених поколінь”.
Розпочавши захід, бібліотекар розповіла присутнім про історію відзначення Дня Голокосту, зокрема, вона ноголосила, що одним з ініціаторів ухвалення документу про Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту була Україна. Разом з якою виступили Ізраїль, США, Канада, Австралія, Росія. Співавторами стали ще більше 90 країн. У підсумку Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту був встановлений Генасамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. Як дату, обрали саме 27 січня, оскільки цього дня було звільнено концентраційний табір Освенцим, в якому, за різними оцінками, загинуло від 1,5 до 4 млн осіб.


Жертвами Голокосту в Україні стало близько 1,5 млн осіб. Вперше Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 році. В Україні на державному рівні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили у 2012 році.
Увазі користувачів  також була представлена історична література, документи, наукові розвідки та художні книги про страшні події Голокосту, зокрема і в нашій області: 

  • Арсен Б.С. Моя гірка правда. Я і Холокост на Прикарпатті / літ. редактор      Михайлюк Б. – Надвірна: ЗАТ “Надвірнянська друкарня”, 2009. – 386 с;
  • Дучимінська О. Еті // Дучимінська О. Вибрані твори /упор. Є Баран, В. Смирнов. – Івано-Франківськ : Супрун В.П., 2014.-С. 165 – 187.
  • Винничук Ю. Танго смерті.- Харків: Фоліо, 2015.- 379с.;
  • Соловка Л., Оришко С. 150 із 150 тисяч… Голокост євреїв Прикарпаття як складова етнодемографічної Катастрофи Східної Галичини – Івано-Франківськ : “Фоліант”, 2019.- 576с.;
  • Реньє А. “Тоді в Болехові. Гебрейська одіссея” / пер. з німецької Г. Петросаняк. – Брустурів.: Дискурсус, 2017.- 208 с.;
    Фоєрман Ю. Життя і смерть станіславського ґетто // Моє місто: Хрестоматія з історії України / упор.І. Манолатій  – Івано-Франківськ : Лілея – НВ,, 2012.- С. 601-613

Велику зацікавленість викликали у користувачів книги зарубіжної літератури про це страшне і не людське явище –  Голокост:

  • Келлі Марта Холл Бузкові дівчата. Роман . / Пер. з англійської В. Горбенка. – К. Нора-Друк, 2017. – 544 с.;
  • Кініллі Т. Список Шиндлера / Томас Кініллі; пер. з англ. Г. Яновської.- Харків: Книжковий клуб “Клуб Сімейного Дозвілля”, 2015.- 432с.

Учасниками заходу також були внутрішньо переселені особи Костинецька Світлана та Кучера Василь, які, прочитавши книги про  Голокост : Е. Цеклер “ Ви мусите жити!” та Т. Кініллі “Список Шиндлера”, ділилися враженням про прочитане та рекомендували їх іншим користувачам.
День пам’яті жертв Голокосту 2020 в бібліотеці вшанували ще і молитвою  за розстріляними жертвами в Бабиному Яру та інших концтаборах країни. Біля виставки  бібліотекарі разом із небайдужими користувачами запалили свічку пам’яті.
Голокост – нелюдське явище, яке відбувалося  в період 1933-1945-х роках і яке призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин. Пам’ять про найтяжчий гріх і злочин – проти людяності – повинна жити заради того, щоб більше ніколи знову не повторилися подібні трагедії, які прокотилися Україною і світом у минулому столітті. Трагедія Голокосту є уроком для всього людства, який потрібно пам’ятати і ніколи не допустити знову.
Відповідальні за проведення години пам’яті Кирста О.М., Зіняк М. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top