“Голокост – лихо ХХ століття”

Вшановуючи пам’ять жертв Голокосту, який відзначається щорічно 27 січня, завідувачка бібліотеки-філії №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела хвилину пам’яті “Голокост – лихо ХХ століття”, приурочений цій трагічній події в історії людства. 

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запроваджений рішенням Генеральної Асамблеї ООН в 2005 році. Дату 27 січня вибрано не випадково, саме цього дня 1945 року  війська 1-го Українського фронту звільнили 7 тисяч в’язнів концтабору Аушвіц. Крім цієї “фабрики смерті” нацистська Німеччина та її союзники з 1933 по 1945 роки створили 44000 концтаборів та інших об’єктів позбавлення волі.  Найстрашніші з них : Аушвіц 2,  Бухенвальд, Треблінка, Вестерборк та інші. Під час Голокосту було знищено близько 6 мільйонів  євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу. Крім євреїв нацисти також винищували гомосексуалів, психічно хворих людей, інвалідів, радянських військовополонених та всіх, кого вважали “другосортними”.

   Бібліотекарка також розповіла присутнім на заході, що найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні було урочище Бабин Яр у Києві –  це наш біль і наша пам’ять, одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю. 

Тут розстрілювали, тут спалювали трупи і просівали попіл. Це всесвітньовідоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. За два дні 29-30 вересня 1941 року розстріляли в цьому яру 33771 особу – практично все єврейське населення Києва. Масові страти в Бабиному Яру тривали усі два роки німецької окупації, там знайшли свою смерть полонені червоноармійці, радянські підпільники, роми, 600 членів організанізації українських націоналістів, серед яких поетеса Олена та Михайло Теліги. 

  Історія Голокосту – страшна і повчальна. Мільйони жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і хворобливе бажання панувати над світом. Водночас, це повчальний урок для нинішнього покоління, яке має знати всю правду про одну з найбільших трагедій людства, щоб подібне не повторилося.

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top