“Григір Тютюнник: імператив  совісті”

05.12.2021 року в бібліотеці-філії №4 (вул. Є. Коновальця 132-А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради,  працівники бібліотеки підготували захід “Григір Тютюнник: імператив творчості”. 

Григір Тютюнник – український письменник, прозаїк, перекладач, педагог. Представник покоління шістдесятників. Лауреат премії імені Лесі Українки, Державної премії ім. Тараса Шевченка за «Твори» у двох томах. Письменник народився 5 грудня 1931 року в с. Шилівці Зіньківського району на Полтавщині. Коли йому було всього лише 6 років, його батька репресували. Хлопчикові довелося прожити дуже складне життя, а особливо сирітське дитинство. Та й самого Григіра Тютюнника переслідували майже все життя.
Всі його твори піддавалися дуже жорсткій цензурі, автор важко переживав це.

Зі своєю дружиною Тютюнник познайомився в університеті. Вона навчалася на факультеті української філології, коли сам письменник на російській. Спочатку він спілкувався і писав тільки російською, але завдяки своїй дружині, він цілком і назавжди перейшов на українську мову. У них народилося двоє дітей – Михайло і Василь.

Г. Тютюнника дуже не любили за прямоту. І коли почалося переслідування української інтелігенції в 1974 році, його занесли в чорний список для всіх видавництв. Його ім’я стало забороненим у будь-яких публікаціях. Сам письменник переживав це дуже складно, і говорив, що він писав тільки половину правди, а якщо б він написав всю, то його напевно вбили б. Письменник не любив сидіти у великих містах. Тютюнник постійно подорожував по селах України, адже там можна було почути рідну мову.

Головна ідея творів – возвеличення любові, як високої християнської цінності, яка возвеличує людину над буденністю, очищає душу.

Твори письменника: «Зав’язь» (1966), «Деревій» (збірка оповідань, 1969), «Батьківські пороги» (збірка, 1972),  «Крайнебо» (збірка, 1975), «Коріння» (збірка), «Климко» (повість, 1976), «Вогник далеко в степу» (повість, 1979) тощо.

Викладку літератури до заходу можна переглянути у вітрині дитячого відділу бібліотеки-філії №4.

 Відповідальна: Тейсар С. С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top