“Гюстав Доре – великий ілюстратор”

Художника Гюстава Доре, який вважав за краще стиль романізму, заслужено називають видатним живописцем, який створив не одну сотню гравюр і малюнків для релігійних книг. Можливо, він є найвідоміший ілюстратор за всю історію друкування книг. 

Народився Поль Гюстав Доре 6 січня 1832 в Страсбурзі, в сім’ї будівельника мостів. З самого раннього дитинства вражав усіх своєю майстерністю малюнка. Наприклад, в десятирічному віці виконав ілюстрації до «Божественної комедії» Данте. В 1847 році разом з матір’ю переїжджає в Париж, де Гюстава відправляють в ліцей Шарлеман. Хоча Дорі прагнув слави і визнання, про особисте життя вважав за краще змовчувати. Він єдиний раз зобразив портрет дружини, який згодом побачив світ. Найбільш продуктивними в творчості Доре стали 1860-і. В 1850-1860-ті – ілюструє твори Байрона, “Бешкетні розповіді” Бальзака, “Пекло” та “Рай” Данте, казки Шарля Перро, “Пригоди барона Мюнхгаузена” та “Дон Кіхота“, “Історія Святої Русі”, “Гаргантюа та Пантагрюєль”, альбом літографій “Паризький звіринець”. А вже у 1867 році в Лондоні була проведена виставка витворів французького художника.

У цей період за роки чудової роботи його нагороджують орденом Почесного легіону. Також чоловік здійснює поїздку в Іспанію, де знайомиться з бароном Девіл. Ця зустріч закінчилася тим, що один популярний журнал опублікував цикл заміток з розповідями і малюнками художника. Не менш примітною стала робота Гюстава над ілюстраціями до Біблії, що стала згодом всесвітньо відомим шедевром гравера. Згодом його популярність поширилася і на Англію, і в 1869 році творця чекав успіх на лондонській виставці. Складно порахувати загальну кількість написаних живописцем за все життя робіт, але те, що він зробив внесок у розвиток мистецтва у Франції, залишається для всіх незаперечним фактом. Гюстав пішов з життя взимку 23 січня 1883. Причиною смерті став серцевий напад.

І от у день смерті великого митця у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники) Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була присвячена хвилинка з мистецтвом: “Гюстав Доре – великий ілюстратор”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top