“Павло Тичина – маестро поетичного слова”

26 січня, відзначаючи 130 річницю від дня народження українського поета Павла Тичини (1891-1967),  працівники  абонементу ЦМБ ( вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту  культури   міської ради запропонували реальним та віртуальним користувачам ювілейну посвяту “Павло Тичина – маестро поетичного слова”

Бібліотекар коротко ознайомила користувачів з біографією поета, особливо звернула увагу на те, що як поет П. Г. Тичина починав у 1906-1910 рр. з наслідування народних пісень та творів Т. Г. Шевченка. Перші друковані твори молодого поета з’явилися 1912 р. Подією величезної ваги в новочасній українській літературі став вихід у світ першої збірки віршів «Сонячні кларнети» (1918), пройнятої сонячною вірою в життя, людину, в рідний знедолений народ. Ця книга одразу поставила 27-річного поета поруч із першорядними митцями новочасного українського відродження. Великий вплив на П. Г. Тичину справили М. Коцюбинський (вони часто зустрічалися і спілкувалися в останній період життя Коцюбинського у Чернігові. Протягом життя П. Г. Тичини існував постійний і надзвичайний тиск на нього, на його творчу активність. Імпресіонізм і особливий композиційний характер його творів, починаючи зі збірок «Плуг» (1920) і «Вітер з України» (1924), дедалі більше пом’якшується і замінюється спершу риторичними, а далі й абстрактними формулюваннями. Переломною у творчості поета вважається збірка «Чернігів» (1931 р.), яка означила його перехід в число «офіціозних» авторів.


Знайомлячи користувачів з поетичними творами ювіляра, бібліотекар запитала, чи вміємо ми читати невмирущі поезії Павла Тичини? Чи чуємо в них те, що хотів промовити до нас автор? Чи можемо ми відчути не лише щастя та радість, а й біль, горе, страждання, сумніви, терзання в його віршах? Кожному з нас в ідеалі треба вміти бачити, чути, співчувати, аналізувати, мріяти, насолоджуватися, розчаровуватися, вибачати, закохуватися… Це приходить з часом та мудрістю. Відкрийте ж навстіж своє серце усім акордам поезій незвичайної Людини, геніального Поета – Павла Тичини, ознайомившись з ювілейною посвятою “Павло Тичина маестро поетичного слова”.

Відповідальна – Данилів Л.В.

  

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top