“Дмитро Красицький – письменник, шевченкознавець і правнук Т.Г. Шевченка”

7 листопада виповнюється 120 років від дня народження українського письменника, шевченкознавця Дмитра Филимоновича Красицького (1901 – 1989). Його книги і сьогодні актуальні, вони розкривають перед читачем складний, цікавий та повний боротьби життєвий шлях Тараса Шевченка.

Книги Дмитра Красицького допомогли багатьом підліткам дізнатися більше про життєву долю Кобзаря, лірично та емоційно розказали про  дитячий та юнацький світ Тараса Шевченка. 

Д. Ф. Красицький народився в 1901 р. у родині селян-бідняків у с. Зелена Діброва на Черкащині. Генеалогічне дерево Д. Ф. Красицького свідчить, що його прабабкою була Катерина Григорівна Шевченко (1806–1850) – старша сестра геніального Кобзаря, яка в 1823 р. взяла шлюб з Антоном Григоровичем Красицьким (1794–1848). У них народилось 12 дітей, з яких до повноліття дожили лише четверо: Федір, Степан, Яким та Максим. Яким Антонович був дідом Дмитра Красицького по лінії батька Филимона Якимовича. 1924 р. Дмитро закінчив Київський інститут народної освіти. Дмитро Красицький – відомий український письменник, який все життя     займався шевченківською тематикою. У нього вийшло багато книг, зокрема про дитинство та юність Шевченка.

Д. Красицький – дітям: біографічні повісті, оповідання і нариси про Т. Шевченка

  • “Дитинство Тараса”

Розповіді племінників поета лягли в основу оповідань про дитинство Тараса Шевченка. Дмитро Красицький не просто переповів нам ці розповіді, але й додав поетичний домисел. Силою своєї художньої уяви письменник створив образ живого Тараса та те оточення, у якому зростав великий син українського народу.

  • “Юність Тараса”

З щирою любов’ю розповідає правнук Тараса Шевченка по сестрі Катерині про Тараса-юнака, про його життя у Вільні та Петербурзі, де він служив козачком у пана Енгельгардта, змальовує соціальне оточення, в якому формувався майбутній поет і художник.

  • “Тарасові світанки”

До книги увійшли «Дитинство Тараса», «Юність Тараса», «Тарас – художник». Значна частина біографічних відомостей була звірена в Центральному історичному архіві, Державному музеї Т.Г. Шевченка Академії наук України.

  • “Тарас – художник”  

Книжка «Тарас – художник» є продовженням попередніх повістей Д.Ф. Красицького «Дитинство Тараса» та «Юність Тараса».

  • “I оживе добра слава”

В книзі розповідається про петербурзький період життя поета, навчання у Академії мистецтв, арешт та заслання до Оренбурзької губернії, про участь Шевченка у експедиції по Каспію, тяжкі роки солдатчині, повернення до Петербургу та останні роки життя поета.

  • “Смерть i похорони Шевченка”
  • “Великий Кобзар у пам’яті народній”
  •  “Тарасова земля”
  •  “Дітям про Шевченка”
  • “Роздуми над словом Шевченка”

Приходьте до бібліотеки! Книжки Дмитра Красицького чекають на вас!

Матеріал підготувала Томілова Л.І.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top