“Духовний провідник краю”

sheptytskiy2


Дякуємо ОДТРК “КАРПАТИ” за висвітлення заходу.

27 липня 2015 року у бібліотеці-філії №3 (вул.Хоткевича,52а) для широкого кола користувачів відбулася презентація виставки-персоналії “Духовний провідник краю”, присвячена 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Епіграфом виставки були слова владики Андрея: “Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що направду є добром”. 17 липня 2015 року Папа Римський Франциск оголосив декрет про героїчні чесноти митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Це необхідно для початку процесу його беатифікації.

Але для багатьох людей Андрей Шептицький вже давно є Святим. Про це свідчать численні чуда , які діялися за посередництвом Владики.

sheptytskiy1

Та навіть користувачі бібліотеки зізнавалися, як у важку хвилину зверталися до митрополита Андрея про поміч і їхні молитви були вислухані. Відвідувачам бібліотеки було цікаво дізнатися про славетний рід графів Шептицьких, що походив ще з галицьких бояр і мав велику церковну традицію, але у ХVІІ-ХVІІІ столітті він геть сполонізувався, про родинний маєток у селі Прилбичі, де минули дитячі і юнацькі роки Романа, про виховання дітей у родині Шептицьких.

Особливо читачів зацікавила книга Софії з Фредрів Шептицької “Молодість і покликання о. Романа Шептицького”.

Спогади Софії Шептицької про свого великого сина – одне з найважливіших документальних джерел до біографії митрополита Андрея Шептицького. Вони приковують увагу читача від перших речень аж до кінцевого опису першої Служби Божої, яку відправив вересневого ранку 1892 р. о. Андрей Шептицький.

Це не тільки талановито написані спогади, але водночас глибока психологічна драма. В ній виразно відчувається задум Божого Провидіння, що покликало молодого графа Романа, доктора права, до монашого життя, а згодом – до Митрополичого престолу, на якому віддано й жертовно служив Церкві й українському народові 44 роки.

Також на виставці представлені матеріали про розбудову Митрополитом УГКЦ. Особливу увагу звернули на єпископську і меценатську діяльність владики Андрея у Станиславові. Користувачі могли ознайомитися з науковим доробком тричі доктора Андрея Шептицького, його пастирськими посланнями до вірних, які дуже актуальні і сьогодні.

Постать Митрополита єднає, варто нам пізнати її глибину, захотіти почути його правдиві слова. На заході побував поет і журналіст ТРК “Карпати” Олександр Букатюк. Виставка буде діяти до 3 листопада 2015 року. Відповідальна за організацію виставки бібліотекар І категорії Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top