Дітям про Конституцію: відео презентація книжки “Я і Конституція”

Працівники центральної бібліотеки для дітей (вул. С. Бандери, 8) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з нагоди Дня Конституції підготували для дітей відеопрезентацію книжки «Я і Конституція» та книжково-ілюстративну виставку «Імена. Події, Дати».

Із книг, що розміщені на виставці, читачі дізнаються про поняттям «конституція», для чого нам потрібна Конституція і що вона – це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина, а найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу і який дозволяє усім громадянам почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

  •  Бібік Н.М., Ілляш М.М. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України. – К.: Веселка, 2000.– 87 с.
  •  Брати Капранови. Конституція у коміксах. Електронна книга. Клікай та одразу читай!
  •  Денисенко Л.Ільков О., Стельмащук А., Шуліма А. Я і Конституція. – Львів: Видавництво Старого Лева. 2019. – 88 с.
  •  Сокіл А., Конечна О. Моя країна – Україна. – Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2005. – 64 с.
  •  Україна – моя Батьківщина: ілюстрована енциклопедія. – Х.: Видавничий дім «Пегас», 2015. – 112 с.
  •   «Я маю право»: Правовий статус дитини в українському законодавстві. – Івано-Франківськ: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, 2008. – 88 с.

Цікаво знати

  • 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.
  • Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік.
  • Першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Під час козацької ради 5 квітня було прийнято написаний Пилипом Орликом документ «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», який згодом отримав назву «Конституція Пилипа Орлика». Це була угода між старшиною і запорозькими козаками з одного боку та гетьманом з другого. Уперше новообраний гетьман України укладав зі своїми виборцями офіційну угоду, де чітко зазначалися умови, за яких він отримував владу.
  • «Конституція Пилипа Орлика» проголосила республіканський політичний устрій Української держави і стала найвищим щаблем тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й взагалі в Європі. Жодна з країн не мала на той час подібних документів. Конституція обмежувала права гетьмана, передбачала створення представницького органу – Генеральної ради. У ній були закладені підвалини принципу розділу законодавчої, виконавчої та судової влади, впроваджувалися виборність посад.

Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі, адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top