Екофото-дефіле Мар’яни Сурмачевської “Природа – дзеркало душі людини”

“Природа!!! Така незбагненна та досконала,
навчає гармонії, надихає та дивує.

Природа для фотографа –
джерело барв, ідей, нових світлин…”

Мар’яна Сурмачевська

5 червня 2019 року о 16:00, в Всесвітній День охорони навколишнього середовища,  на абонементі ЦБ (вул. К.Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулося екофото-дефіле Мар’яни Сурмачевської “Природа – дзеркало душі людини”

Працівники бібліотеки, готуючи даний захід, прагнули звернути увагу користувачів бібліотеки та жителів міста на проблеми екології,  спонукати їх любити природу, постаратися зберегти планету красивою і неповторною, а також створити комфортне бібліотечно-інформаційне середовище для творчого розвитку особистості,  а ще зацікавити бібліотекою, книгою, заохотити до читання через незвичні форми роботи.

Користувачі бібліотеки та всі жителі міста, хто цього дня завітав до бібліотеки із різних причин, мали можливість   переглянути чудові роботи екологічної тематики івано-франківської фотохудожниці, поетки і просто дуже талановитої творчої особистості – Мар’яни Сурмачевської. Представляючи її присутнім, бібліотекар підкреслила, що у фотомисткині своя призма сприймання природи, індивідуальне її бачення, тому і світлини її яскраві та неповторні.  Вона помічає найменші деталі, пильно вдивляється у мерехтливий світ, фіксуючи свою увагу на відчуттях і через фотографії передає нам свій настрій та атмосферу місця, де знаходилася і ми попадаємо на справжнє свято таїнства краси природи, а ще любить доповнювати композицію природи міфічними образами та героями.

Мабуть саме тому,  авторська фотоісторія  Мар’яни Сурмачевської “Останній день землі”, представлена на обласному конкурсі “Доторкнутись до природи серцем”, ініційованого Івано-франківською обласною бібліотекою для юнацтва, відзначена перемогою конкурсної комісії серед 82 творчих робіт, в номінації: 2.3. Конкурс фото  на тему збереження довкілля. Завідувачка відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М., вручаючи їй диплом і призи конкурсу, привітала із перемогою та побажала й надалі підтримувати фотохудожницю в її творчості.

Преставляючи  свої авторські екологічні світлини із фотоісторії “Відображення”,  Мар’яна зауважила, що вона глибоко зосереджена на найменшому відображенні моделі, дерева чи неба в дзеркалі, по своєму фіксує певні явища природи: стихію вогню, землі чи води, підкреслюючи, незбагненність краси природи в найменшому листочку, схвильовано і трепетно помічаючи  на них ніжні краплинки води після дощу, освітлені теплим сонячним промінчиком, схід та захід сонця, відблиски його в в дзеркалі. Маряна подякувала моделі Надії Калушанській за чудову роботу.

Відвідувачі заходу із задоволенням роздивлялися світлини представлені як у приміщенні бібліотеки, так і на бібліотечних вітринах, їх зацікавили вдалі моменти, увіковічнені  у фото, немов одвічне єднання людини і природи, дзеркальне відображення природи в душі людини і навпаки.  А яке захоплення викликав перформанс  Маряни Сурмачевської та присутньої на заході креативної поетки та музикантки Анни Януш!!! Поетичним словом (як своїм авторським, так і М. Біденка, під впливом відвіданого на днях “Біденко-Фесту”), театральною майстерністю вони стверджували, що природа – невід’ємна частина нас і тільки від нас,  людей, залежить її стан… Від їхніх емоцій в очах запалювався вогник трепетного передвістя, який передавався і слухачам. Позитивні емоції, дружнє спілкування, обмін творчими ідеями та цікавими історіями панували в бібліотеці. І хоча неординарні заходи для зацікавлення бібліотекою, для підвищення її авторитету, заохочення до книги і читання уже стали  досить частими в бібліотеці, працівники абонементу ЦБ пообіцяли і надалі сприяти у реалізації творчих задумів талановитих краян та популяризації їх творчості.

Фотоекспозиція діятиме в бібліотеці до 11 червня.

Захід проведений  для широкого кола користувачів.

Відповідальна – Кирста О.М.

Світлини: Ірини Полатайко, Олександра Фітяка,  Мар’яни Сурмачевської.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top