Екскурс в літературну спадщину “Покутський жайвір Марко Черемшина”

У скарбниці національної та світової літератури залишаються лише справді самобутні таланти, які зуміли своєрідно передати минуле й сучасне свого народу, його мрії та сподівання. Таким, безперечно, оригінальним майстром українського слова, тонким художником прекрасної Гуцульщини з її незрівнянною гірською красою був і Марко Черемшина. Письменник народився 13 червня 1874 року в селі Кобаки Косівського району Івано-Франківської обл.

13.06.2022 р. бібліотекарі читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували екскурс у літературну спадщину  “Покутський жайвір Марко Черемшина” (до дня народження письменника). До заходу працівники читального залу підготували для онлайн користувачів відеопрезентацію, в якій  був висвітлений життєвий та творчий шлях Марка Черемшини. 

Марко́ Черемши́на — український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права, автор трьох збірок новел — «Карби», «Село вигибає» та «Верховина». Невеличка книжечка “Карби” одразу поставила Марка Черемшину на одне з чільних місць серед українських новелістів початку XX ст. Марко Черемшина увійшов в історію української літератури як талановитий майстер слова, співець знедоленої Гуцульщини. Його самобутня творчість всебічно відбиває тяжке життя українського трудового люду колишньої Буковини й Галичини в умовах буржуазно-поміщицького ладу Австро-Угорщини і панської Польщі. Соратниками і побратимами Марка Черемшини по перу були Василь Стефаник і Лесь Мартович, Осип Маковей і Ольга Кобилянська, Михайло Яцків і Стефан Ковалів. Свіжість таланту Марка Черемшини, його неповторна і наскрізь оригінальна мистецька палітра, самобутнє поетичне світобачення — все це забезпечило його творчості почесне місце в українській дожовтневій прозі.

Для користувачів читального залу ЦБ була організована викладка літератури “Марко Черемшина: невідоме і призабуте”.

Відповідальна за підготовку заходу – Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top