Експрес-інформація “З історії українського державотворення” 

20 листопада 2022 року, 105 років тому була проголошена Українська Народна Республіка (УНР). Та водночас лідери новоствореної держави не бачили її самостійною. Відтак незалежність УНР була проголошена за якихось два місяці, але здебільшого під тиском зовнішніх обставин.

Для того, щоб ознайомити користувачів із цією подією працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували експрес-інформацію “З історії українського державотворення” ,  в якій лаконічно й доступно розповідається про причини, дохід та наслідки прийняття    Третього   універсалу для подальшого розвитку української державності.

Як випливає з тексту Третього Універсалу, проголошення УНР було зумовлене тим, що внаслідок більшовицького перевороту в Росії зникла централізована влада.
“Тяжка й трудна година впала на землю Російської республіки. На півночі в столицях іде межиусобна й кривава боротьба. Центрального Правительства нема й по державі шириться безвластя, безлад і руїна. Наш край так само в небезпеці. Без власти, дужої, єдиної, народньої Україна також може впасти в безодню усобиці, різні, занепаду…”

Українська історія багата парадоксами. Сто років тому один із таких парадоксів полягав у тому, що до незалежності Україну вели переконані федералісти, які в силу обставин ставали самостійниками. Тогочасним українським керманичам, попри їхні безумовні заслуги, забракло далекоглядності. Дуже важливо, аби теперішні – зробили із цього відповідні висновки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top