“Енергозбереження – запорука заможної громади та здорового довкілля “

5 жовтня 2020 року о 13:00 год. на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано – Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся енергетичний лікнеп “Енергозбереження – запорука заможної громади та здорового довкілля “ (05.10 – День енергоефективності )

Питання енергозбереження та енергоефективності з кожним роком  стають все більш актуальними. При цьому напрямок викликає інтерес не  тільки у держави та власників бізнесу, а також у представників простих  домогосподарств. Цьому служить ряд причин:

 – дефіцит і постійне зменшення природних ресурсів;

 – питання енергетичної безпеки України;

 – висока енергоємність української економіки;

 – поступове збільшення споживання;

– щорічне зростання цін на імпортовані Україною енергоресурси (газ, нафта).

Висока енергоємність галузей економіки пояснюється низкою факторів, серед яких найвпливовішими є:

1) значна частка витрат паливно-енергетичних ресурсів у загальній структурі собівартості продукції;

2) високий ступінь фізичного зносу основних фондів, у тому числі виробничого обладнання (65-70 %);

3) дефіцит інформації про програми і технології енергозбереження;

4) порівняно невеликий досвід фінансування таких проектів і, як результат, неактивна їх реалізація.

Представники великих виробничо-промислових компаній України вже сьогодні приділяють велику увагу показникам енергоспоживання, енергозбереження та підвищення енергоефективності виробництва. Значний крок вперед зробили провідні компанії України, що представляють металургійний сектор, видобувну та машинобудівну галузі. З метою виявлення потенціалу енергозбереження в різних регіонах України був розроблений і розрахований спеціальний індекс (Ukrainian Energy Index, UEI), що дає можливість порівнювати ефективність використання енергоресурсів в регіонах України з урахуванням структури національної економіки.

Кожен з нас поглинутий епохою великих інформаційних технологій і  не може уявити своє життя без електроенергії. Ми щодня заряджаємо  гаджети – телефони, планшети, ноутбуки, залишаємо ввімкнутими деякі прилади, коли йдемо з дому і не розуміємо, що тягне за собою наша необачність. Та все ж це не катастрофа, якщо на декілька хвилин залишив ввімкнутий телевізор. Найбільші проблеми приходять з початком опалювального сезону, коли згадуємо ще й  про інші засоби комфорту у домі.

Ви запитаєте: «Навіщо необхідно слідкувати за енерговитрачанням та берегти енергію? Адже я плачу за стільки, скільки використовую». Я відповім. Такий світогляд дуже швидко призведе до негативних наслідків, адже основні ресурси, які використовуються при виробленні енергії, є не відновлювальними. Відсутність розумного підходу до використання енергії дуже швидко призведе до того, що вона стане менш доступною і дорожчою. А в цей час, ми власними руками приводимо до електричного збою, через переоснащеність ввімкненими електричними пристроями та зовсім необачливо використовуємо її у своїх власних цілях.

Захід підготувала і провела Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top