“Енеїда Котляревського: витоки національного відродження”

Багато хто з нас згадує ще зі школи оці рядки:
Еней був парубок моторний
І хлопець хоч куди козак,
Удавсь на всеє зле проворний,
Завзятіший од всіх бурлак.

Так починається твір Івана Котляревського «Енеїда». Твір, котрий змінив спосіб сприйняття українського духу. Твір, котрий змусив інакше поглянути на нашу минувшину. І разом із тим сьогодення. Бо він такій легкій, казковій формі передає не лише певні історичні моменти нашого минулого. Але й дає відповідь чому так вийшло. І це не дивно, бо ж автор «Енеїди» був сучасником багатьох з тих подій, котрі під різними образами описані в творі. 

Варто звернути увагу на глибину думки і весь спектр образів героїв твору. Таке може давати лише та мова, котра несе в собі всю глибину і всю площину людського у своїх словах, виразах. Тож і не дивно, що цей перший твір написаний розмовною мовою став чимось набагато більшим аніж просто класика.

Тож згадуючи цей твір, маємо згадати і те, що рівно 180 років тому він вперше побачив світ. Тож у бібліотеці-філії № 11 (с.Угорники) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради у цей день згадували Івана Котляревського і його геніальний твір інформаційною хвилинкою під назвою “Енеїда Котляревського: витоки національного відродження” (28.09 – 180 років від дня виходу в світ (1842) у Харкові першого повного видання поеми І.П.Котляревського «Енеїда»).

Перш за все бібліотекар розповів кілька слів про особу самого автора. Згадувалися різні моменти із життя. І власне в цьому ракурсі їхнє відображення і разом шукали у знаменитому творі. Потім перешли до самого твору, перед тим пригадуючи собі близькі події, котрі відбувалися з нашої історії. Також не можна оминути таку особливу річ як запитання по твору. Бо ж не важливо скільки тобі років і коли ти це читав. Якщо тобі зайшло(а мало би) то значить пам’ятати будеш до самої смерті. 

Тож нехай герої «Енеїди» згадуються як добрий приклад вірності, чистоти і честі. А бажання читати не пропадає ні в якому віці.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top