Ескізи дивовижного життя “Провідник буремної доби”

   Традиційно в перший день Нового року українська патріотична спільнота відзначає День народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери, який народився 1 січня 1909 року у селі Старий Угринів (тепер Калуського району Івано-Франківської області) в родині греко-католицького священника.

Хоч у 2024 році Провіднику виповнилось 115 років, його ім’я досі оповите міфами та стереотипами, робота над дослідженням біографії продовжується, як і політична та світоглядна дискусія істориків довкола його особистості, а певні країни досі вкладають значні ресурси для дискредитації цієї безперечно ключової постаті в українському русі опору ХХ ст. Тож ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, 2 січня 2024 року підготували та  провели ескізи дивовижного життя “Провідник буремної доби”, присвячені життєвому шляху та боротьбі Степана Бандери. Захід включав добірку видань, що досліджують життя лідера ОУН, які базуються на численних документах та свідченнях, а також спогадах та наукових працях самого Бандери. 

“Постать Степана Бандери і трагічна, і героїчна, – вважає український історик Володимир В’ятрович, – його особиста трагедія тісно пов’язана з трагедією України. Уявіть собі: жити посеред кривавого XX століття, у час, коли зіткнулися два тоталітарних режими. І намагатися встояти на двох ногах, та ще і не прогнутися. Очевидно, що це коштувало йому життя. Бандера тричі свідомо йшов на смерть. Спочатку поляки, потім німці, а потім уже радянські спецслужби…” Тож видання, які ми підібрали, орієнтовані на широке коло читачів – усіх, хто, спираючись на достовірні факти та занурившись у життєву атмосферу покоління, яке виборювало незалежність України в середині ХХ століття, прагне сформувати власне ставлення до його ключових постатей.

І пам’ятаймо: кожен народ має право на власних героїв і не мусить узгоджувати свої позиції з іншими народами. Слава Україні!

Відповідальні за проведення працівники бібліотеки. 

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top