Етнодайджест «А що другий празник – Василя Святого»

З 13 на 14 січня українці відзначають Старий Новий Рік. Це свято, яке потрібно зустрічати за всіма правилами, веселитися, влаштовувати різні забави та відпочивати у колі сім’ї. Воно уособлює залишок дохристиянського звичаю, що за християнським календарем збігається з днем преподобної Меланії. Вечір перед старим Новим роком має й третю назву – Щедра Кутя. Бо ж, на відміну від постового Святвечір, його стіл дуже багатий на м’ясні страви.

Народні повір’я стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви – можна просити в Бога про найпотаємніше.

13.01.2022 р. в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з учасниками ГО «Об’єднані любов’ю» був проведений етнодайджест «А що другий празник – Василя Святого».

На початку заходу працівники провели екскурсію по бібліотеці, познайомили з її історією. Присутні послухали   легенду про Маланку і Василя і які традиції водіння Маланки. Захід супроводжували колядки і щедрівки.

З давніх часів, за традицією на свята було заведено прикрашати приміщення маленькими янголятками. Бібліотекарки розповіли дітям хто такі ангели, та провели майстер-клас «Ангел-хоронитель у кожного з нас». Ангел може стати справжньою окрасою ялинки, а також гідним подарунком для їх близьких.

Всім учасникам майстер-класу дуже сподобалося своїми руками виготовляти подаруночки-обереги, тож усі залишилися задоволені результатами своєї праці.

Онлайн користувачі можуть переглянути відеопрезентацію «А що другий празник – Василя Святого».

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top