“Е-коди на продуктах харчування”

     “Скажи мені, що ти їси, і я скажу хто ти”

(Китайська мудрість)

    31.03.2021 року у бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася відеобесіда про здорове харчування “Е-коди на продуктах харчування”.

  В наші дні їжа значно змінилася за якістю. Величезна конкуренція на ринку харчового виробництва призвела до масового розширення асортименту продуктів харчування. Сучасні харчові продукти мають більш тривалі терміни зберігання, відрізняються яскравим смаком, набувають різних консистенцій і кольору. І все це завдяки різним консервантам, які мають свій унікальний номер, що починається з букви “Е” .

 На сьогодні перелік “єшок” включає декілька сотень речовин. З них приблизно половина – натуральні, решта- синтетичні. Натуральні отримують із фруктів, квітів, листя, їх сушать, дистилюють, чавлять, концентрують. Але їхній  “недолік” – недовговічність та дороговизна, примусили виробників масово використовувати штучні добавки.

Оскільки харчові добавки – невід’ємні складові сучасного харчопрому, варто мати знання про них, щоб відчути себе захищеним при виборі продуктів.(Нижче, у відео подається таблиця шкідливих харчових добавок)

    В багатьох продуктах широко використовуються небезпечні добавки такі як Е621 та Е631. Так позначається глутамат натрію -підсилювач смаку, його можна назвати легеньким наркотиком і “королем” приправ. А підступність цієї добавки в тому, що споживач звикає до підсиленого смаку, а здорова їжа йому здається несмачною, пісною. Глутамат натрію додається до більшості соусів та кетчупів, сухофруктів, деяких молочних продуктів, пива, розчинної кави, соків, олії. Він є у чіпсах, сухариках, дешевих ковбасах та їжі швидкого приготування.

  Небезпечні добавки- барвники найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо, власне, вони і створюються барвистими, аби привернути дитячу увагу. Найпоширеніші продукти, що містять небезпечні барвники є:

    -солодкі кольорові напої (зелені, червоні, жовті)

    -різноманітні кольорові та желейні цукерки, жувальні гумки, 

    -вафлі та печиво з кольоровою начинкою.

  На жаль, на сьогоднішній день без добавок людству не обійтися, але інформація про найбільш  шкідливі добавки в повсякденному харчуванні допоможе вам у виборі більш здорової їжі.

Відповідальна за захід  Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top