“Життя присвячене свободі”

     День українського політв’язня в нашій країні відзначають з 1975 року. Запроваджена традиція булла з пропозиції В. Чорновіла, який закликав протистояти репресіям і жорстокості режиму.

  З цієї нагоди 12 січня 2022 року в бібліотеці – філії №8 (вул. Блавацького, 1)МЦБС Департаменту культури Івано – Франківської міської ради бібліотекарка для своїх користувачів підготувала патріотичний календар “Життя присвячене свободі”.

  Бібліотекарка розповідала присутнім, що 12 січня відзначається День українського політв’язня, саме в цей день 1972 року розпочалась хвиля арештів української інтелігенції, що власне, і стало приводом призначити цей день сумною датою. За ґратами опинилися лідери шістдесятництва – І. Світличний Є. Сверстюк, В. Чорновіл, В. Стус, І. Дзюба і багато інших. Список сягнув сотні осіб. За цим стояли сотні обшуків, тисяча людей були стероризовані допитами. Репресована машина охопила всі регіони України, де жевріло національне культурне життя. Тож будьмо гідними тих, хто виборов нам Україну, і зробимо її українською.

 В бібліотеці була оформлена ілюстрована виставка «Судилось вам жити в неволі –  живими крізь пекло перейти».

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top