“Замість стихійних сміттєзвалищ – парки і сквери”

         Щороку в Україні утворюється більш як 20 тисяч стихійних сміттєзвалищ. А це тонни сміття, яке вбиває наше з вами життя, забруднює повітря, грунти й підземні води. Активісти руху за здорове довкілля крок за кроком відвойовують у розсадників бруду і хвороб нові території. Проблема сміття давно вже не є новою у нашій області,  місті, районі, селі… Оскільки навіть великі міста при наявності значних ресурсів не можуть досягнути європейської чистоти, то що вже говорити про малі населені пункти, які з мізерними бюджетами кинуті напризволяще із цією проблемою.

13 вересня о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулась презентація виставки-моніторинг екологічних видань “Замість стихійних сміттєзвалищ – парки і сквери”. 

Бібліотекар читального залу Ірина Казакова розповіла про те, що в Україні сьогодні відсутня цивілізована система поводження з промисловими та небезпечними відходами. “Це призводить до  забруднення вод, грунтів і атмосферного повітря і, як наслідок , є причиною захворювань українців. Особливо страждають села, що мають туристичну привабливість. Маючи величезні природні та історико-архітектурні об’єкти і можливість працювати у туризмі, закарпатські села потерпають від стихійних сміттєзвалищ”, – наголосила у своєму виступі вона.

Бібліотекар ознайомила присутніх про нововведення, яке започаткував студент із Закарпаття. Валентин Фречка, ще будучи школярем, винайшов технологію виробництва паперу з опалого листя. Тепер він удосконалює свою ідею на Житомирському картонному комбінаті, а підприємство натомість розглядає перспективи розвитку його винаходу. 

Технологія молодого винахідника доводить, що листя з парків може приносити користь, якщо його правильно переробляти. До того ж такий папір придатний для виготовлення тари і пакунків, тож винахід допоможе зменшити кількість пластику та поліетиленових пакетів.

В журналі “Екологічний вісник”, в рубриці “Охорона навколишнього середовища” є чимало статей на відповідну тематику, де кожен бажаючий може особисто ознайомитися з ситуацією, яка є на даний час в нашій країні.

Бібліотекар закликала всіх присутніх бути свідомими громадянами, не смітити і дбати про навколишнє середовище.

Рекомендована література:

Воронков В. Побутові відходи : закопувати, спалювати, переробляти? / В.Воронков // Голос України. – 2021. – 25 трав.(№ 95). – С. 13.

Панченко Р. Замість стихійних сміттєзвалищ – парки і сквери / Р.Панченко // Урядовий кур’єр. – 2020. – 22 лют.(№ 35). – С. 5.

Фахівці застерігають : планета оповита пластиковим пилом // Урядовий кур’єр. – 2021. – 20 квіт.(№ 75). – С.20 та ін.

Інтернет-ресурси:

https://uk.sodiummedia.com/4049977-principles-of-ecology-laws-problems-and-objectives;

https://www.stud24.ru/ecology/osnovn-zavdannya-ekolog/227592-666390-page1.html

https://poshukach.com/search_video

https://poshukach.com/search_video

Відповідальна за проведення масового заходу бібліотекар читального залу Казакова І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top