Засідання клубу краєзнавців ім. І. Франка

 

“Від часу Шевченківського “Поховайте та вставайте, кайдани порвіте” Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої, хорої дівчини…”

(Іван Франко)

25 лютого 2021 р. вся прогресивна громадськість  святкує 150 – ювілей Славетної доньки України –  Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач). Найвидатніша письменниця, авторка “Лісової пісні”, “Одержимої”, “Блакитної троянди”, першого українського підручника з історії Стародавнього Сходу і водночас – фольклористка, перекладачка, громадська діячка і меценатка. Вірш  “Contra spen spero”  вважається епіграфом до всієї творчості Лесі Українки:

“Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть думи сумні!”

Відзначаючи ювілей Лесі Українки, працівники кімнати-музей Івана Франка, що діє при краєзнавчому відділі ЦМБ (вул. Г. Мазепи, 1) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 25 лютого провели засідання клубу краєзнавців ім. Івана Франка на тему: “Іван Франко і Леся Українка в літературних і громадських взаєминах”. На засідання клубу завітав письменник, педагог, краєзнавець, член Товариства письменників та журналістів ім. І. Франка – В. І. Бабій. У своєму виступі краєзнавець охарактеризував драматичну творчість поетеси, назвавши її українським Шекспіром. А також презентував присутнім свою книжку “Біль і радість мандрів”, яка знайомить читача з величчю Лесі Українки, її стражданнями і подорожжю Європою. Член клубу краєзнавців ім. І. Франка доцент ІФНТУНГ  І. П. Макаровський зазначив, що сила Лесиного слова є слово, що стало дією. І це відчутно перегукується з Франковим “…дух, що тіло рве до бою”. Завідувачка відділу краєзнавства ЦМБ розповіла про перебування Лесі Українки в Карпатах, зокрема на Гуцульщині, і її дружні зв’язки з  діячами культури Галичини. Бібліотекарі представили книжкову виставку “Слово, моя ти єдиная зброя…” А на закінчення присутні зачитали улюблені вірші Лесі Українки.

Матеріал підготували працівники відділу краєзнавства ЦМБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top