Засідання правового клубу “Діалог” “Класифікація злочинів проти людства в міжнародному та національному законодавстві”

“…найбільш ненависні злочини… являють собою

серйозний руйнуючий вплив на людську гідність,

принижують та спричиняють деградацію особистості.

Вони не є ізольованими чи одиничними випадками,

а є частиною або однієї урядової політики,  

або широкої практики звірства…”

(пояснювальна записка до Римського статуту

Міжнародного кримінального суду)  

Screenshot_124 лютого 2016 р. о 15:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) відбулося спільне засідання правового клубу “Діалог” і творчої групи вчителів історії та суспільствознавчих дисциплін на тему “Класифікація злочинів проти людства в міжнародному та національному законодавстві”.

На засідання були запрошені:

– Вацик Ю.Ю., керівник громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Івано-Франківській області;

– Шумська К.І., головний спеціаліст відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та систематизації ГУЮ в Івано-Франківської області;

– Пташник І. Р., викладач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права Юридичного інституту ПНУ ім. В. Стефаника;

– Марчук Н.В., асистент кафедри політології ПНУ ім. В. Стефаника;

– Руда Л.С., методист ІМЦ…

Screenshot_1В ході засідання обговорювалися питання міжнародних злочинів, їх класифікація (згідно Статуту Нюрнберзького воєнного трибуналу 1945 р.), міжнародне та національне законодавство та незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства…

Доповідачі акцентували свою увагу на таких глобальних злочинах як геноцид, тероризм, апартеїд, гібридна війна… Зокрема, Наталія Марчук зауважила: “Визначення гібридної війни є доволі складним з погляду трактування й наповнення відповідним змістом. Це поняття має включати такі компоненти: громадянську, партизанську, інформаційну війни, кібервійну. В Україні немає громадянської війни, тому застосовути термін “гібридна війна” до України неправильно… ”.

Тема засідання була вдало проілюстрована добіркою тематичного відео (“Міжнародний тероризм”, “Корюківська трагедія. Злочин проти людяності”..) та презентацій (“Життя іде…”, “Чи “гібридна війна” в Україні?”).

Керівник клубу “Діалог” В. Часник ознайомила присутніх з бібліотечною виставкою-триптихом “Світ пам’ятає: невгамовний біль людства”. Матеріали виставки систематизовані за 3-ма розділами:

– Міжнародне та національне законодавство: звинувачення та відповідальність;

–   Трагічний літопис злочинів;

–    Вічний набат болю.

Учасники засідання активно включалися в обговорення теми, засуджували жахіття злочинів проти людства та декларували гуманістичні ідеали.

Відповідальні за проведення засідання: бібліотекар читального залу ЦБ В. Часник, вчитель правознавства ЗШ №4 Куцакова О.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top