“Захищати Вітчизну – місія почесна і престижна”

14 жовтня є особливим Днем для українців. Це свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День Українського козацтва і Річниця створення УПА. Свято 14 жовтня – День Захисника України особливе. Воно символізує зв’язок поколінь, їх прагнень, давню історичну традицію, всього українського народу. Цей день нагадує нам про громадянський обов’язок і важливе покликання кожного – оберігати і захищати Батьківщину, славні козацькі традиції, шанувати мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж усієї багатовікової історії українського народу. Це свято і для ветеранів, і для тих, хто нині знаходиться на передовій, і для майбутніх захисників держави.

13 жовтня 2021 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася дискусія на актуальну тему «Захищати Вітчизну – місія почесна і престижна». Захід пройшов  в рамках засідання молодіжного правового клубу «Діалог» до Дня  захисника Вітчизни.

 Головна мета святкування – нагадати кожному громадянину, що захист Батьківщини – це найвищий обов’язок, пам’ятати про героїв, які в різні часи боронили свободу та незалежність нашої землі. Військова служба – це конституційний обов’язок громадян України, який полягає у забезпеченні оборони України, захисті її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. Кожен громадянин України має бути ознайомлений зі ст. 65  Конституції України: «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону». Одним з таких законів є Закон України «Про оборону України».

Бібліотекарі у форматі заходу намагалися ознайомити українську молодь з основами нормативно-правового забезпечення захисту України, її територіальної цілісності, цивільного захисту населення, з правовими засадами організації та діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, психологічно підготувати учнівську молодь до захисту своєї Вітчизни та особистої безпеки людини. Молоде покоління має усвідомлювати вагу незалежності та територіальної цілісності своєї держави, цінність героїзму захисників України та шанувати їх прагнення до самостійності української держави.

Захист своєї  Вітчизни, служба в Збройних силах України є сьогодні відповідальною і почесною місією кожного громадянина служити своїй землі, своєму народові. Наразі з  кожним роком зростає і кількість жінок, які займають службові посади в армії, стоять в одній когорті з чоловіками для збереження миру і спокою своєї Батьківщини.

На захід була запрошена юристка, заступниця директора  Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги І. М. Тичковська. Вона проінформувала про діючий Закон України «Про альтернативну (невійськову) службу згідно з Конституцією України та ознайомила про зміни в Законі України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, які здійснюють правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв’язку з виконанням ними конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни. Особливий наголос було зроблено на пакеті нормативно-законодавчих документів щодо прав і пільг учасників бойових дій та їх родин.

 «Правовою основою військового обов’язку і військової служби є Конституція України, Закони України “Про оборону України”, “Про Збройні Сили України”, “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію” та інші нормативно-правові акти, а також міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України», – акцентувала Іванна Михайлівна

У День захисника України, 14 жовтня, ми дякуємо всім захисникам і захисницям, які відстоюють незалежність українського народу та суверенітет Української держави

Нехай вас оберігає  материнська молитва, любов рідних, близьких та коханих, всіх співгромадян України, які будуть чекати вашого щасливого повернення. Бажаємо вам незламної волі в подоланні труднощів армійського буття, теплого родинного тилу, міцного здоров’я, здійснення всіх мрій і побажань та миру нашій Україні. Слава України! Героям слава!

Відвідувачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з тематичною книжковою виставкою «Захищати Вітчизну – місія почесна і престижна».

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Шегда М. Б.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top