«Знати й реалізувати свої права»

Поширення правових знань та освітня місія відповідних органів сприяє залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки.

     У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Міжнародним Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів, яка й стала першим універсальним міжнародним актом з прав людини.

        Відповідно Указу Президента України від 08 грудня 2008 року Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень. У 2018 р. розпорядженням Уряду передбачено відзначення Всеукраїнського тижня права з 10-16 грудня.

З метою відзначення Всеукраїнського тижня права, з 10 – 16 грудня 2018 р. в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, у форматі засідань молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог”, діяла правова виставка-навігатор «Знати й реалізувати свої права».

На бібліотечній виставці презентувалися: зміни та доповнення  до Конституції України, закони України, навчальні й довідкові посібники, монографії, періодичні видання, методичні матеріали, в тому числі й розроблені Головним управлінням юстиції (пам’ятки, буклети, рекомендації). Керівник правового клубу «Діалог» Майя Шегда популяризувала  користувачам бібліотеки загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО​!», який реалізується Міністерством юстиції.

Крім презентацій новинок юридичної літератури, зустрічей з фахівцями, анкетувань, обговорень тематичних фільмів, керівники правового клубу виготовляють друковану продукцію.

Коментар до виставки підготувала бібліотекар читального залу ЦБ, керівник правового клубу “Діалог” Майя Шегда. Із численних публікацій журналів “Право України”, Зовнішня справа, Віче, газет: “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, “Демократична Україна” користувачі дізнались про реалізацію й захист прав, гарантованих Загальною декларацію з прав людини, Конституцією і законами України у різних сферах життя тощо.

Презентована література:

Васильченко О. Сучасний зміст конституційного принципу рівності прав і свобод людини та громадянина / О. Васильченко // Право України. – 2017. – №7. – С. 47-55.

Вінсента А. Де Гаєтано До питання про свободу совісті і релігії: стаття 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод / А. Де Гаєтано Вінсента // Право України. – 2017. – №2. – С. 82-98.

Корнієнко-Зенкова Н. Право знати свої права та обов’язки в контексті співвідношення прав людини і їх юридичних гарантій / Н. Корнієнко-Зенкова // Віче. – 2016. – №314. – С.52.

Молдаван А. В. Юридична деонтологія : навч. посібник / А. В. Молдаван, Л. С. Богдан. – К. : Алерта. 2014. – 222 с.

Сучасні технології у роботі з протидії торгівлі людьми / Н. Козакевич, Г. Малишкіна. – Івано-Франківськ : Місто-НВ, 2014. – 164 с.

Щербань Н. На користь особливого клієнта : [центри безоплатної правової допомоги в Україні стають доступнішими для людей з інвалідністю] / Н. Щербань // Урядовий кур`єр. – 2017. – 19 жовтня. (№196). – С. 5.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top