Зрізи життя та діяльності “Лев Бачинський: творець соборності України”

Левко Васильович Бачинський народився в селі Серафинці, нині Городенківський район Івано-Франківської області. Публіцист, адвокат, громадсько-політичний діяч, брат Миколи Бачинського.

Леву Бачинському, як і його побратимові Василю Стефанику, випало на долю відіграти визначну роль в історичний період утворення вільної і незалежної України 1917 року. Події розвивалися стрімко, наближаючи виникнення Української держави не лише над Дніпром, а й над Дністром та Прутом.

Цього року ми відзначаємо 150-ту річницю від дня народження Лева Бачинського. З цієї нагоди 14. 07. 2022 р. о 14:00 год працівники читального залу Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели захід зрізи життя та діяльності “Лев Бачинський: творець соборності України”.  Для місцевих жителів та гостей нашого міста була підготовлена однойменна бібліотечна виставка про унікальну історичну особистість та підготовлена листівка про його життя та суспільно-політичну діяльність.

3 січня 1919 р. на першій сесії УНРади Лев Бачинський був обраний заступником президента Ради Євгена Петрушевича і членом правління. Таким чином він, голова радикальної партії, взяв на себе і свою партію співвідповідальність за діяльність уряду молодої держави. 3 січня 1919 року сесія ЗУНР ухвалила закон про Злуку двох частин України в єдину державу, при збереженні автономії ЗУНР. Всі ці заходи теоретично і практично розроблялися при найактивнішій участі Лева Бачинського.

22 січня 2019 року у складі 65 осіб до Києва приїхала делегація ЗУНР на чолі з Левом Бачинським. На цей день було призначено урочисту подію — Злуку двох частин України в одну соборну державу. На площу біля Софії прийшли члени Директорії на чолі з її головою В. Винниченком і делегація від ЗУНР з віцепрезидентом західних областей Л. Бачинським. Цього дня він виступив із вражаючою урочистою промовою.

Виконавши свою місію, Лев Бачинський разом з делегацією повернувся до Станіславова. Його проєкт земельної реформи ліг в основу закону уряду УНР, прийнятого 1919 р. До останніх своїх днів Л. Бачинський стояв на чолі Української соціалістичної радикальної партії.

Через хворобу змушений був виїхати на лікування до Австрії. 19 квітня 1930 р. газета «Громадський голос» сповістила сумну новину про те, що у Відні “по тяжкій недузі на 58 році життя помер Лев Бачинський, життя якого кличе до нас словами Великого Генія трудящих мас нації Тараса Шевченка — «Борітеся — поборете!»

Про значущість постаті Лева Бачинського та творчий доробок громадського діяча перехожі могли довідатись з біографічної  листівки, яку розробила бібліотекар читального залу Дубовська Оксана. 

Захід відбувся в рамках проєкту “Бібліотека в дворах”.

Відповідальна за проведення, бібліотекар читального залу Дубовська Оксана. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top