“Його душа співала і творила”

 «Не для слави, а для людей» – ці прості, але глибокі за змістом слова характеризують усю діяльність українського письменника-класика, громадського діяча Леся Семеновича Мартовича, 150 річчя якого відзначаємо 12 лютого 2021 року.             

З цієї нагоди в бібліотеці-філії №15 (с. Підлужжя) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготовано ювілейну виставку «Його душа співала і творила».

  Лесь Мартович пройшов тяжкий, але чесний життєвий шлях. Його життя і творчість органічно пов’язані з чарівним куточком української землі у межиріччі Черемоша і Прута. Мартович був обдарованим від природи великим талантом. Проте життєві злидні, важка виснажлива праця заради  шматка хліба, постійні поневіряння запустілими, до краю розореними галицькими селами і містечками, важка недуга і смерть у неповних 45 літ, не дали змоги розгорнутись його великому обдарованню письменника-сатирика і гумориста. Досить драматично склалася особиста і літературна доля цієї напрочуд веселої людини.

    Творчий доробок Леся Мартовича складався з новел, оповідань, публіцистичних розвідок та окремих виступів.  Через складні життєві обставини та різні довколишні катаклізми більшість його творчого доробку не дійшло до нас (знищені в пожежах, загублені…). Наразі ми маємо можливість знайомитись лише з частиною його творчості, яка становить близько 30 літературних творів (здебільшого оповідання).

                                 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top