Літературна панорама “Смислові глибини художнього простору Леся Мартовича”

“Не для слави, а для людей…”
Лесь Мартович

12 лютого 1871 року народився Лесь Мартович (Олекса Семенович Мартович) – талановитий український письменник-сатирик і гуморист демократичного напрямку. Він жив і творив в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка тоді була в складі цісарської Австро-Угорщини.  

Лесь Мартович, як і його сучасники  –  Михайло Павлик, Стефан Ковалів, Осип Маковей, Ольга Кобилянська, Василь Стефаник та інші – належав до тієї західноукраїнської прогресивної інтелігенції, яка вийшла з села і групувалася навколо талановитого письменника і видатного критика Івана Франка. Входив до так званої “Покутської трійці” – творче об’єднання трьох українських письменників: Леся Мартовича, Василя Стефаника та Марка Черемшини. Назва походить від регіону, оскільки усі троє походили з Покуття.

Лесь Мартович створив цілу галерею сатиричних образів поміщиків, лихварів та інших персонажів. Показав їх зажерливість, лицемірство і нікчемність, мужньо викривав гнобительський державний лад, австрійську «свинську» конституцію, буржуазні криваві вибори, показне «народолюбство». В умовах загострення відносин між різними прошарками населення на Галичині, соціальна сатира Мартовича відігравала дуже впливову роль.  Виразна риса його художньої манери — поєднання трагічного з комічним, гумор, який часом переходить у гостру сатиру. Особливо вдалися Мартовичу образи селян у повісті «Забобон». За своє коротке життя Мартович написав чимало цінних творів, якими засвідчив свою глибоку любов до простого люду. Його повісті та оповідання і сьогодні мають своїх читачів та шанувальників.

11.02.2021 року о 14:00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували літературну панораму “Смислові глибини художнього простору Леся Мартовича” ( до 145- річчя від дня народження Леся Мартовича, письменника і громадського діяча). Бібліотекар Дубовська Оксана  створила для інтернет-ознайомлення відеопрезентацію “Лесь Мартович крізь виміри часу” про непросте і, сповнене любові до рідної землі, життя  автора безсмертних сатиричних оповідань. Також працівники бібліотеки підготували книжкову виставку, де представлені художні та публіцистичні твори автора різних років видання. Про вклад письменника і громадського діяча у розвиток української літератури розповідають монографії та публікації журналів. 

Популяризація творчості класиків  української літератури є одним з пріоритетних завдань бібліотеки, а талант Леся Мартовича,  на жаль, залишається  недооціненим. Його творчий доробок складається близько з 30-и літературних творів. На жаль, це лише та частина, яка дійшла до нас. Більшість творів втрачена через різні обставини — загублена, знищена під час пожеж…

Відповідальна за захід бібліотекар читального залу – Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top