Календарний інформер “Поет – це слово. Це його життя…”

7 листопада виповнилося 85 років від дня народження Миколи Степановича Вінграновського. В біографічному довіднику Шевченківських лауреатів зазначено, що Вінграновський народився у місті Первомайську в 1936 році. У ці осінні дні заходи з вшанування пам’яті великого митця проходять на території всієї України.

Цього дня у бібліотеці-філії №1 (вул. Вовчинецька, 206) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради працівники підготували календарний інформер “Поет – це слово. Це його життя…”.

Микола Степанович Вінграновський – український письменник-шістдесятник, кінорежисер, актор, сценарист і поет. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, премії Володимира Вернадського, Міжнародної премії Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів (США), літературної премії «Благовіст». Нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради України. Заслужений діяч мистецтв України, Почесний громадянин міста Первомайська. Згадуючи своє дитинство, письменник стверджував, що змалечку пам’ятав лише степ: “скрізь, куди не глянь степ, степ і степ”. Не знав він тоді ще ні Дніпра, ні Довженка. А потім була війна, тяжкі повоєнні роки. Закінчив Інститут кінематографії , де познайомився з Олександром Довженком, який мав значний вплив на формування поета.

У творчому доробку Миколи Вінграновського десять поетичних збірок, дев’ять повістей, один роман. Він зіграв вісім ролей і зняв 14 фільмів.

Навчався на акторському відділі Київського інституту театрального мистецтва. Ще студентом зіграв головну роль у художньому фільмі “Повість полум’яних літ”, автором якого був Олександр Довженко. Перша поетична збірка “Атомні прелюди” вийшла в 1962 році, а через п’ять років побачила світ друга поетична збірка “Сто поезій”. А потім “На срібнім березі”, “Київ”, “Губами теплими і оком золотим”, “Цю жінку я люблю”, повістей “Первінка”, “Сіроманець”, “У глибині дощів”, “Літо на Десні”, роману “Северин Наливайко”. У дитячу літературу Микола Вінграновський прийшов на початку шістдесятих років, коли в журналі “Ранок” з’явилися оповідання “Бинь-бинь-бинь” і “Чорти”. Тоді ж були надруковані і його перші вірші для дітей, які увійшли в окрему збірку “Андрійко- говорійко”, а трохи пізніше побачили світ такі оригінальні книжки поезій: “Мак”, ”Літній ранок”, “Літній вечір” та інші

Запрошуємо всіх шанувальників творчості відомого письменника переглянути календарний інформер “Поет- це слово. Це його життя…”.

Відповідальні: працівники бібліотеки-філії №1.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top