Караван історій: “Життя на кінчику пензля”

З нагоди 415-ї річниці від дня народження великого художника Рембрандта ван Рейна 15.07.2021 року у бібліотеці-філії №11 (с.Угорники, вул. Просвіти, 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було присвячено караван історій під назвою “Життя на кінчику пензля”. Згадуючи цю велику особистість в історії мистецтва, бібліотекар коротенько розповів про життя майстра. Не обійшлося тут і без найцікавіших моментів із життя великого нідерландця. Адже, як і кожен великий геній, він мав і свої «особливості». Було цікаво послухати і про особливості його творчості. А також дізналися які, іноді важкі, а іноді комічні моменти пережив геній. Присутні мали змогу заглибитися в ту далеку епоху та переглянути найвизначніші роботи майстра, котрі є в загальному доступі. Направду, кожного вразив талант і дух, які передаються навіть через століття. Вони надихають, вони стимулюють, вони пробуджують до життя. 

Одним із видатних нідерландських художників є Рембрандт ван Рейн. Ім’я цього видатного митця тісно пов’язане із золотим віком голландського живопису. Саме він зумів показати всю силу людського болю, страждання, переживання, почуттів. Майбутній митець був одним із багатьох дітей Гарменса ван Рейна, заможного власника млина. Уже з чотирьох років відвідував латинську школу при Лейденському університеті. Саме тут він почав цікавитися живописом. 

Перші кроки у своїй кар’єрі Рембрандт робив на біблійних сюжетах («Св. Стефана забивають камінням», «Христос в Емаусі») та портретах. Можливо на нього мав вплив його вчитель Пітер Ластман, котрий і сам писав картини на біблійні та міфологічні сюжети. 

Пізніше художник знайомиться з творчістю Рубенса, котра імовірно мала на нього великий вплив.
Успіх до Рембрандта, як художника прийшов із картиною «Урок анатомії доктора Тюльпа» (1632 р.) – це був його зоряний час. І вже, у 1634 році Рембрандт одружується із дочкою бургомістра Лаувердена – Саскією ван Ейленбюрх. Це був справді успішний шлюб. З одного боку – це дозволяло самому Рембрандту увійти до вищого кола суспільства. А з іншого – і сама дружина позувала для його картин. Цікавими моментами із життя художника було і те, що для того, аби отримати більше грошей за свої картини він був готовий на різні вигадки. Так, одного разу було придумано фальшивий похорон. Дружина оголосила, що її великий чоловік помер. І буквально через годину після «фіктивного похорону» (під час котрого була навіть порожня труна) до будинку рушили покупці. 

Великого скандалу наробила картина «Нічна варта», котра була написана у 1642 році. А цікавим у її історії було те, що всі персонажі зображенні з реальних осіб зі стрільців міської варти Амстердама. Та попри те, йому не вдалося уникнути банкрутства. І тому художник був змушений переїхати до бідної оселі десь на околиці. Треба згадати також і той факт, що дружина художника Саскія залишила йому усе майно при умові, що він більше ніколи не буде одружуватися. Рембрандт слова дотримав. Але разом із тим мав багато позашлюбних стосунків.
Помер великий геній – 4 жовтня 1669 року. 

Варто відмітити і цікаві факти про його творчість:
 – Рембрандт писав в досить оригінальній манері, починаючи із заднього фону;
 – однією із ранніх його новацій, стало нанесення подряпин гострим кінцем кисті по просохлій фарбі;
 – за своє життя написав 600 картин, 300 гравюр, більше 2 тис. малюнків і 60 портретів. 

Тож нехай твори великого Рембрандта надихають нових митців на створення прекрасного і додають гарного настрою і духовного піднесення.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top