“Кирило Стеценко – камертон української музики” /до 140-річчя від дня народження К.Г.Стеценка/

Творчість Кирила Григоровича Стеценка – яскрава сторінка в історії української музики. Кращі хори, романси й великі вокально-інструментальні полотна композитора увійшли до золотого фонду вітчизняної культури. Внесок композитора в українське музичне мистецтво визначається не так популярністю низки його творів, як своєрідним прочитанням деяких сюжетів, що відбивають тогочасну епоху, властивими саме йому образами, внесеннями нових рис у жанри кантати, хорової мініатюри, накресленням перспектив розвитку оперного мистецтва.

24.05.2022 року в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради для online користувачів була підготовлена відеопрезентація таланту “Кирило Стеценко – камертон української музики” (до 140-річчя від дня народження К.Г. Стеценка українського композитора).

Доробок К.Г. Стеценка є міцною цеглиною у фундаменті молодої української музичної культури. Твори композитора, написані в останні роки, свідчать про цікаві пошуки нових шляхів (маємо на увазі передусім його кантату на слова Т. Шевченка “У недільку, у святую”, оперу Іфігенія у Тавриді”, за однойменним твором Лесі Українки).

Творча діяльність Стеценка порівняно коротка – близько двох десятиліть, обтяжених досить частими переїздами в пошуках роботи й житла, матеріальною скрутою. Все ж і за такий короткий час композитор створив чимало – чотири кантати, кілька опер, понад п’ять десятків хорових творів, близько п’ятдесяти романсів, музику до низки театральних вистав.

Стеценко багато енергії віддав диригентський, педагогічній та громадській роботі. Усі помисли, усі поривання цієї енергійної людини були спрямовані на розв’язання важливих завдань культурного будівництва. Він увійшов в історію української культури як визначний музично-громадський діяч.

 Відповідальна: І.Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top