“Книжкова полиця”

Бібліотека – філія №10 (с. Вовчинець, вул. Вовчинецька, 35)МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради а представляє вашій увазі тижневу рубрику «Книжкова полиця».

Щоразу у нашій рубриці ми будемо ділитися з вами книгою, яка лежить на книжковій полиці нашої бібліотеки  і варта вашої уваги. Веде рубрику наша ведуча-читачка, вихованка гуртка художнього читання «Скарбниця Слова» Юлія Витвицька.

 Сьогодні у рубриці книжка Марія Матіос «Солодка Даруся. 

«Солодка Даруся, або «Драма на три життя» – роман української письменниці Марії Матіос, який був написаний в період з лютого 2002 року по травень 2003 рік та вийшов друком  2004 році. Розповідає про гірку долю Дарусі та її батьків, понівечених радянським НКВД у довоєнний та післявоєнний період, окупації радянськими військами Західної України. Події розгортаються у гірському селі Черемош, Що на Буковині. Твір досить  сильний за своєю натурою починається легко з поволі наростаючою напругою, описуючи важке життя жінки Дарусі у гірському селі за радянської доби  десь у 1970-х роках. У селі її вважають  німою та несповна розуму через її часті головні болі ,але кличуть чомусь Солодкою Дарусею. Даруся живе сама  у хаті  своїх батьків й дає собі раду  лише завдяки сусідам  та добрим людям. За багато років  її вчинки знайшли розуміння  серед односельчан, але час від часу юди лякаються ,чи то її ,чи то власних гріхів.

Місцева радянська влада навіть не намагається надати якусь лікарську допомогу Дарусі. Напрочуд дивним видається те ,що коли доля усміхнулася  до Дарусі й вона пішла на поправку, місцева влада боячись чогось воліють повернути усе як було.

Твір насичений мальовничими описами місцевого побуту та звичаїв враз повертає в минуле на 30-40 років й розповідає  вже про молоду пару, які намагалися зберегти від злого людського ока своє кохання. Та зміни влади війна й заздрість та забобонів  виривають їх з їхнього маленького щасливого світу й кидають на жорна історичних подій. Незважаючи на всі негаразди сім ‘я виживає, але в кінець знівечують їхнє життя агенти влади, для яких немає нічого святого.

Письменниця Марія Матіос  романом «Солодка Даруся» сміливо і рішуче відкинула правила політичної обережності й суспільних табу – і на свій страх і ризик здійснила жорстоку мандрівку  в наше криваве ,й не менш жорстоке-історичне пекло, в безодню куди лячно зазирнути.

Ця книжка Метафора для всеукраїнської історії і варта вашої уваги…

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top