“Конституцію вивчаєм, пам’ятаєм, поважаєм”

Напередодні Дня Конституції у бібліотеці філії №10 (с. Вовчинець, вул. Вовчинецька, 35) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена інформаційна викладка на тему: “Конституцію вивчаєм, пам’ятаєм, поважаєм”. На ній представлені “Конституція України”, “Основи конституційного права України”, “Історія української конституції”, “Історія України” та інші видання, що відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України. Викладка літератури дає нам можливість зрозуміти, яким важким був процес створення власної Конституції.

День Конституції України – це національне свято багатьох країн світу. Українці відзначають День Конституції України – 28 червня.
Наша Україна має багатовікову історію конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще у 1910 році і за оцінками істориків стала однією з перших європейських конституцій Нового часу. Чинності Конституція Орлика однак так і не набула.
Сучасна історія Конституції України розпочалася 28 червня 1996 року. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, що стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина та сприяло становленню України як самостійної та незалежної держави, повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.
Конституція України – це основа української держави. Отож, вітаємо всіх зі святом!

Відповідальна: Мигович У. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top