Краєзнавча година: “Дослідник Франкових доріг” /до 115-річчя від дня народження Івана Білинкевича/

Іван Білинкевич – знавець давньої Коломиї, дослідник Франка і сучасної йому епохи, власник найбільшої у місті над Прутом приватної книгозбірні.”
Микола Васильчук

Одним із фундаторів літературного краєзнавства на Прикарпатті та дослідником Франкових доріг у нашій області був Іван Білинкевич, який народився 28 грудня 1905 року у с. Стрільче Городенківського району. До глибинного розуміння величі Франка Іван Білинкевич йшов довго і непросто. Спочатку було поціновування творів Івана Франка як письменника, а згодом – пошуки з літературного краєзнавства, відкриття білих плям в історії перебування письменника в Коломиї, Станиславові, Снятині, Криворівні, а також його стосунків з сучасниками. І хоча знаною працею краєзнавця є книга “Іван Франко на Станіславщині”, та все ж головною можна вважати – “Франкознавчий словник”. Він включив 8514 сторінок писаного від руки тексту або 36 окремих зошитів, які увібрали в себе відомості про людей з якими спілкувався або про яких писав Іван Франко, назви його оригінальних і перекладних літературних творів та наукових статей.

Відзначаючи ювілей Івана Білинкевича, працівники кімнати-музей Івана Франка, що діє при краєзнавчому відділі ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, організували для віртуальних користувачів книжкову виставку “Дослідник Франкових доріг”. На ній представлені матеріали про життя і працю краєзнавця, серед яких чільне місце займає його праця “Іван Франко на Станіславщині”: біографічно-краєзнавчі нариси. – Коломия, 2006. Після закінчення карантину чекаємо Вас у нашій книгозбірні.

Матеріал підготували працівники кімнати-музей Івана Франка.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top