Краєзнавча година: “Творець елітарного війська”

“Чи чуєш гук зрадливої машини,
Що стрепенула зривом Роттердам?
Погасло серце сина України,
Щоб спалахнути в грудях тисячам!..”
Дан Мур. Канада, 1967 р.

14 червня минуло 130 років від дня народження Євгена Коновальця – полковника Армії УНР, командата УВО, голови проводу українських націоналістів, першого голови ОУН. Євген Коновалець в українській національно-визвольній боротьбі постає як вождь української нації, державний будівник , визначний військовий діяч, мученик за право народу на власне буття.

Вшановуючи пам’ять про народного Провідника, працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури  міської ради провели краєзнавчу годину: “Творець елітарного війська”. Для глибшого ознайомлення з життям і діяльністю полководця було запрошено провідного наукового співробітника музею визвольної боротьби ім. С. Бандери – П. Ганцюка. У своїй розповіді науковець зазначив, що ОУН – третя найбільша перемога полковника Коновальця у боротьбі за відновлення суверенної Української держави. Першу перемогу здобув восени 1917 року, створивши національну формацію – корпус УСС, які під його проводом у складі Армії УНР захищали суверенітет держави від московсько-німецької орди. Другу перемогу отримав влітку 1920 року, заснувавши нелегальну УВО, яка була добрим підгрунтям для створення ОУН і пізніше УПА. Науковець представив світлини  Є. Коновальця , а також копії документів НКВД у його справі з фондів музею визвольної боротьби ім. С. Бандери. До розповіді долучився краєзнавець, педагог, письменник, член ТОПІЖу ім. І. Франка – В. Бабій, який презентував листівку “Діячі ОУН . Євген Коновалець” проєкту “Просвіти Прикарпаття”.

Також бібліотекарі ознайомили присутніх із книжковою виставкою “Творець елітарного війська” та з художніми творами, які висвітлюють вбивство українського героя. Це роман Р. Іваничука “Вогнені стовпи” і поетичні твори зі збірки “Муза і меч”: національний рух у фольклорних та літературних джерелах”.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top