Краєзнавчий відділ ЦБ — центр популяризації краєзнавчої літератури.

Краєзнавчий відділ ЦМБ був створений у 1999р. Фонд відділу нараховує 3189 примірників книг та 14 назв періодичних видань. Очолює відділ Паркулаб Г.А., Одокій О.М. – бібліограф, Микитюк У.С. – бібліотекар, які щорічно обслуговують 1500 користувачів, з них 1000 – молодь.
Для більш ефективної діяльності працівники відділу налагодили партнерські стосунки з історико – меморіальним музеєм ім. О. Довбуша, обл. краєзнавчим музеєм, ЦНД № 1, приватною католицькою школою ім. св. Василія Великого, храмом Царя Христа ЧСВВ, а також державною художньою школою і ЗОШ № 4.
Працівники краєзнавчого відділу, як і всі мешканці Прикарпаття, залюблені в рідний край, його історію і культуру. Креативно і фахово популяризують літературу з усіх галузей краєзнавства, особливу увагу приділяють рекреаційним ресурсам нашого краю, його духовним і релігійним традиціям, перспективам розвитку регіону.


Спектр заходів надзвичайно різноманітний. Щороку працівники краєзнавчого відділу проводять два загальносистемні Дні краєзнавства, як в бібліотеці так і виїзні , на які запрошують відомих краєзнавців, літературознавців, мистецтвознавців, а також відомих краян. Особливо запам’яталися нашим користувачам :
– “Високі виміри духовності”, до 85-річяя від дня народження Р. Іваничука (запрошені: голова обл. СПУ Є. М. Баран та літ. критик Д. Я. Юсип);
– “І неповторних звуків сила”, до 150-річчя від дня народження Д. Січинського (запрошені: музикознавець і педагог О. М. Турянська та о. Микола Микосовський ЧСВВ храму Царя Христа);
– “Великодніх дзвонів спів” (запрошені: о. Григорій Анастасин ЧСВВ храму Царя Христа, народна майстриня та вишивальниця п. М. Грабовська);
Форми роботи щорічно оновлюються, бібліотекарі активно слідкують за фаховими інноваціями та передовим досвідом українських публічних бібліотек. Відзначаючи знаменні та пам’ятні дати нашого краю, працівники відділу організовують книжково-ілюстративні виставки, проводять літературні та історичні години, зустрічі з письменниками та журналістами, мистецькі вернісажі, уроки народознавства , флеш-моби.
– презентація кн. виставки “М. Андрусяк – літописець буремних днів”, до 60-річчя від дня народження М.Андрусяка;
– виставка-подорож “Екотуризм – культура спілкування з природою”, до Всесвітнього дня туризму;
– мистецький вернісаж “Віртуоз українського малярства”, до 125-річчя від дня народження О. Сорохтея, запрошена вчитель державної худ. школи О. М. Макогін;
– зустріч з журналістом “Майстер фото і пера”, до 75-річчя від дня народження Р.Фабрики, запрошений ювіляр, член обласної СЖУ;
– презентація книги “Обережно, діти !” Марії Ткачівської з її участю. М.Ткачівська – лауреат конкурсу “Коронація слова”.
При проведені масових заходів, йдучи в ногу з часом, бібліотекарі активно впроваджують новітні технології: відео-перегляд книжкової виставки “Сборність – означає могутність”, віртуальна ретро – мандрівка “Слідами Станиславівської пожежі”; літературна подорож “Не для слави, а для людей”( до 45 – річчя відкриття музею Л.Мартовича в с. Торговиця).
Окрасою масових заходів є виступи чоловічого ансамблю “Черемош”, гурту “Аве Марія”, бардів Зої Слободян та Лесі Федунків.
У форматі видавничої діяльності працівники відділу щоквартально видають інформаційний бюлетень “Івано-Франківськ на сторінках преси”, складають рекомендаційні списки літератури , а також списки нових надходжень з питань краєзнавства .
Запрошуємо мешканців Прикарпаття та гостей міста відвідати наш відділ, взяти участь у наших заходах і стати нашими постійними користувачами та друзями.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top