Краєзнавчо-мистецьке панно “Люблю прогулянки у Івано-Франківську”

Наше прекрасне місто відзначає свій 361-ий день народження, тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, 7 травня, вирішили відзначити його цікавою віртуальною прогулянкою мальовничим і нетуристичним Івано-Франківськом. Вирушаймо!

Мандруючи красивими вуличками, милуємося старовинними кольоровими дверима, які відреставрувала громадська ініціатива зі збереження архітектурної спадщини “Франківськ, який треба берегти”.

Не відмовляємо собі в задоволенні випити горнятко запашної кави в одній із міських кав’ярень. Адже каву в нас шанують і вміють готувати! Першою відомою кав’ярнею у місті, яку відкрили ще в першій половині дев’ятнадцятого століття, вважається цукерня-кав’ярня Шенґерського, яку згодом називали кав’ярнею Ертеля (тепер – вулиця Мазепи, 1). Одна з найстаріших діючих кав’ярень “Галка” знаходиться за адресою Бельведерська, 14. Цей атмосферний заклад, ми також рекомендуємо відвідати в рамках нашої краєзнавчої прогулянки.

І, нарешті, про мистецтво та літературу) В Івано-Франківську такі гарні вулиці, що талановиті поети присвячують вірші навіть будинкам. Наприклад, прекрасна споруда на перехресті вулиць Франка та Мулика, нагадала поетесі Галині Петросаняк шолом лицаря:

Життя цього міста у вересні складаються
фрагменти нірван
Його найшляхетніших мешканців.
Особливо ти любиш ранки,
Коли, граційно тримаючи кошик, перетинає майдан
Жінка з медвяним волоссям й ім’ям спартанки.
Тоді ти запалюєш сигарету і думаєш тільки одне:
Про полон, про блукання і землю обітованну…
Купол будинку на розі, як шолом лицаря, не збагне,
Котру з доріг йому вибрати, щоб віднайти кохану.

Детальніше про історію Івано-Франківська, його видатних жителів, які залишили в ньому виразний слід, а також про нові цікаві маршрути для змістовних та пізнавальних прогулянок містом, наші читачі дізналися з добірки краєзнавчої та художньої літератури,  яку ми підготували з нагоди дня народження нашого рідного Івано-Франківська.

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top