“Крути – бій за майбутнє”

«Стримайте ж Ваші сльози, які котяться!
Ці юнаки поклали свої
голови за визволення  Вітчизни,
і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні!».
Михайло Грушевський

29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті Героїв Крут. 104 роки тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – перш за все як приклад волелюбності і незламності українського народу.

Річниця бою під Крутами – подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

З цієї нагоди, 26.01.2022 року у читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена і проведена година пам’яті “Крути-бій за майбутнє”.  Бібліотекарі презентували онлайн користувачам довідково-інформаційну відеопрезентацію про героїчну й водночас трагічну подію в історії нашої держави:

 

Після перегляду відеопрезентації кожен з нас може дійти висновку: не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя. 

В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації. Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі. 

І нехай сучасні вчені-історики розмірковують про міфи і правду битви під Крутами, ніхто не поставить під сумніви високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде  вічною і святою. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину!

Захід підготувала і провела бібліотекар читального залу – Зоряна Петрик.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top