Культурно-волонтерська АКЦІЯ “Вареники для воїна”

Сьогодні, 01.12.2022 року, у перший день зими була організована і проведена спільна культурно-волонтерська АКЦІЯ “Вареники для воїна”, в рамках якої умілі господиньки з Івано-Франківської МЦБС, будинку культури с.Радча, місцевого садочка та ліцею наліпили вареників для наших захисників до нагоди відзначення Дня Збройних Сил України (6 грудня). А вже завтра ця неймовірно смачна, традиційна, українська страва буде відправлена на схід.

Вареники – одна з головних страв української кухні. Всі ми з дитинства їмо їх з картоплею, вишнею, сиром, капустою.
Але звідки взагалі взялася ця страва? І яка правильна начинка?

ТОП цікавих фактів про вареники:
– А ви знали, що українські вареники походять від турецької страви дюшбару? Наші прадіди настільки полюбили цю страву, що вирішили переробити її по-своєму, спростивши приготування та змінивши начинку. І спочатку вони мали назву “вараники”.

 – Найперший пам’ятник варенику в Україні було відкрито у Черкасах у 2006 році. А на честь його відкриття місцеві жителі зварили вареник вагою 70 кг. та довжиною 174 см.

 – У світі є понад 500 різних варіантів вареників.

 – В Україні для найкращих кулінарів та кондитерів є спеціальний значок і називається він «Золотий вареник».

 – У місті Глендон (Канада) розташований великий пам’ятник варенику, висота його понад 8 метрів, а ширина – близько 4 метрів і важить він 2718 кілограмів. Він є дуже великим вареником на довгій вилці і є головною пам’яткою міста.

 – А ви знали, що наші предки робили начинки для вареників з папороті та редиски? Напевно, це дуже незвичайно!

 – Найулюбленіші вареники українців, за статистикою, — з картоплею та сиром, і лише потім — уже вареники з вишнями та іншими ягодами.

 – Захоплення першого президента України – це збирати незвичайні рецепти українських вареників. У колекції Леоніда Кравчука є вареники з начинкою з в’яленого банана, чайного листя, з язика жар-птиці, краба та вугра.

 – Знаменитий єврейський поет Саул Чернихівський присвятив поему та музичний твір українській кухні, назвавши її «Вареники».   –

 – На західній Україні вареники називають пирогами.

 – Найулюбленішою стравою української діаспори у всьому світі є вареники!

 – Щороку у Буковелі вже традиційно відбувається фестиваль вареників. Там же поставили рекорд з виготовлення найбільшого вареника зі снігу.

 – Колишній президент США Білл Клінтон, бувши ще на посаді, відвідував Україну з робочим візитом. Як відомо, експрезидент великий гурман і спробувавши українські вареники, був у захваті, і сказав, що вносить їх до свого списку «Must Be Served».

Віримо, що наші смаколики додадуть сили та впевненості кожному захисникові, і допоможуть воїнам робити наступні кроки до Перемоги!

Слава Україні! Героям Слава!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top