Лабораторія права “Особистість і мова: взаємодія у правовому просторі”

Володіти державною мовою – це не примха, а обов’язок кожного громадянина України.
Мова –  це генетичний код нації, засіб формування своєї думки.

16 липня 2019 року в Україні набрав чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.  Конституція України визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

11 листопада 2020 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (П. Орлика, 5) Івано-Франківської Департаменту культури міської ради в рамках засідання правового клубу «Діалог» для віртуальних користувачів був підготовлений захід “Особистість і мова: взаємодія у правовому просторі”. Лабораторія права була присвячена Дню української писемності і мови, який відзначається 9 листопада з метою підтримки української мови, мовної правової політики, зокрема дотримання норм української мови і культури мовлення, забезпечення зв’язку між поколіннями, збереження традицій, формування україномовної особистості. Завданням підготовленої інформації є вивчення історії становлення української писемності та мови, інформування читачів та популяризація української мови, дотримання правових норм та законодавчих актів громадянами України.

Державною мовою в Україні є українська мова. На даний час проблема двомовності в нашій державі існує. Як ніколи, зараз актуальні слова геніального Тараса Шевченка: 

Учітеся, брати мої!
Думайте, читайте,​
І чужому научайтесь, −
Свого не цурайтесь…

З правової точки зору, державна мова – це складова національної ідентичності українського народу, гарантія національної безпеки і суверенітету України та єдності нації, згідно Рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року закони України: «Про основи національної безпеки України» та «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», Концепції  державної мовної  політики від 15 лютого 2010 року та інших нормативно-правових актів. Відповідно  до  Конституції  України наша держава гарантує вільний розвиток,  використання і захист  мов  національних  меншин  України.

Керівниця клубу «Діалог», Майя Шегда, підготувала тематичну виставку “Мова формує людину”, де популяризувала актуальні статті про правову взаємодію особистості і мови:

Борисовець І. Чи буде повернення до мови / І. Борисовець // Слово Просвіти. – 2020. – 1-7 жовт. (№40). – С.4.

Коваль Н. Індивід може бути двомовним, але двомовних народів не буває: мовознавиця й соціолінгвистка Лариса Масенко про мовну ситуацію в Україні / Н. Коваль // Українська мова і література. – 2020. – №5. – С.15-18.

Коваль Н. Літературна держава на далекій чужині / Н. Коваль // Українська мова і література. – 2020. – №3. – С.10-18.

Криськів М. Як усунути порушення мовних норм / М. Криськів // Українська мова та література. – 2020. – №6. – С. 56-57.

Масенко Л. Мовна ситуація в Україні з погляду соціолінгвістів / Л. Масенко // Дивослово. – 2020. – №10. – С. 24-26.

Хом’як І. Атрибутивна функція мови: [державний статус української мови] / І. Хом’як // Дивослово. – 2020.- №9. – С. 41-46. 

Чорний Г. Хто ми є, українці? / Г. Чорний / Літературна Україна. – 2020. – 17 жовт. (№39-40). – С.6-7.

Відповідальна за підготовку заходу бібліотекарка читального залу – Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top