“Легко вогник запалити та нелегко погасити”: інформаційний компас

Дорогою з ревом сирени мчить кудись яскраво-червона пожежна машина. Десь сталася пожежа, і команда сміливих рятувальників поспішає її усунути. 

20 липня 2022 року центральна бібліотека для дітей Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запросила читачів, щоб разом налаштувати свій інформаційний компас пожежної безпеки. Під час заходу діти дізналися про найстрашніші пожежі світу, історію пожежної служби, згадали про те, що може спричинити пожежі вдома та на подвір’ї та як уникнути пожеж. Діти дивилися мультфільми про пожежну безпеку, розмальовували картинки “Пам’ятати дітям варто: із вогнем погані жарти”. 

Коли з’явився вогонь, він став для людини одночасно і другом, і ворогом. Давайте перерахуємо, коли вогонь – друг? А коли – ворог?

Трохи історії
Пожежі можна назвати супутниками прогресу. Як тільки люди вийшли з кам’яних печер і почали зводити житло з дерева, їм довелося почати боротьбу з вогнем, який час від часу «відвідував» їхні будинки, а то й цілі міста. Грандіозні пожежі приходили разом з війнами, але іноді мали місце і природні причини.

Наша країна завжди була багата на ліси, оселі люди будували з дерева. Навіть невелике спалах в одному будинку моментально перекидався на сусідні будівлі. Знищувалися цілі міста та села, оскільки заходів щодо їх гасіння не вживалося.

«Червоний півень» не раз наносив значних збитків і у нашому місту – під час пожежі 3 червня 1527 року вигоріла практично вся дерев’яна забудова нашого міста.

Пожежа у Станіславові (Івано-Франківську), яка трапилася 154 роки тому 28 вересня 1868 року отримала солодку назву «Мармулядової», а відбудова Станіславова після цієї пожежі змінила обличчя міста.

За офіційною версією «мармулядова» пожежа розпочалася із обійстя вдови Вермутової – Ханни Двойри. На подвір’ї її садиби, яка розташовувалася приблизно на місці будинку по сучасній вулиці Шевченка, 26 двоє наймитів вдови Юзеф Ліховник і Петро Погвізд у великому казані на багатті варили сливове варення – мармуляду. За свідченнями очевидців, вогонь поніс жарини від багаття на стаєнку, яка належала сусіду Ханни – Гергшу Лотрінгеру. Наймити не помітили, яка зайнялася просмолена стріха халупки, а далі вогонь розповсюдився на подвір’я тодішнього бургомістра Станіславова, яке парканом було відокремлене від вдовиного.

Оскільки погода була сухою, а значна кількість будівель тогочасного Станіславова була дерев’яною, то вогонь почав дуже швидко розповсюджуватися містом. Через годину палало усе середмістя. Пожежа прокотилася сучасними вулицями Шевченка, Бачинського, Незалежності, Мельничука, Гаркуші, Грушевського, Вічевим майданом і Ринковою площею. Повністю вигоріли 260 будинків, вигоріла ратуша, в якій впали перекриття та сильно постраждав вірменський костел. Швидке поширення вогню по місту було спричинено тим, що на багатьох обійстях дахи будинків були не просто дерев’яними, але і просоченими нафтою, аби не протікали.
Вогонь дійшов аж до залізничного вокзалу.
На щастя, попри шалені фінансові збитки, «мармулядова» пожежа у Станіславові обійшлася майже без жертв. Згідно офіційних повідомлень, у вогні загинула лише старенька матір пана Пінтергофера, яка мешкала на лівій стороні вулиці Сапєжинська.
Пожежі були страшним лихом для середньовічних міст. Згадаємо деякі з них

Лондон
В середні віки в Лондоні вирували страшні пожежі. Пожежа в Лондоні у 1666 році вважається однією з найбільших в історії міста. Правда, на щастя при пожежі загинуло лише 6 людей! І це при тому, що пожежа тривала 4 дні, згоріло 13200 будинків. Вважається, що Велика Лондонська пожежа зробила і добру справу – очистила місто від нетрів, які кишіли блохами, щурами та іншими шкідниками, які були збудниками інфекційних хворіб. 

Лондон горів як мінімум 6 разів, за таку кількість пожеж місто має славу найбільшого «погорільця» в історії.

Напевно тому Англія перша почала вживати заходів, щоб запобігти пожежам, вона вважається батьківщиною першої пожежної служби. Перші страхові компанії в цій країні були зацікавлені в зменшенні втрат при пожежах, тому були сформовані перші команди з ліквідації загорянь. Припускають, що перша команда була сформована в далекому 1722 році.

Чикаго, 1871 рік
Грандіозна пожежа в Чикаго принесла масові руйнування в місто – згоріло 17 тисяч будинків. Вогняна стихія поширювалася досить повільно, тому кількість жертв було відносно невелике – близько 300 осіб. А ось подальша люта зима істотно вдарила по погорільцям, які залишилися без даху над головою.

Цікаво знати

  • Професія пожежника з’явилася в давні часи. Першу згадку про дану професію знаходимо ще в Стародавньому Єгипті. Але документальна згадка про першу пожежну дружину датована початком XVII століття в Німеччині.
  • Перші пожежні бригади користувалися конусними відрами. Такий інструмент мав ряд переваг: по-перше, на його виготовлення йшло менше матеріалу, по-друге, при кидку з такого відра більша кількість води потрапляє за призначенням.
  • Сучасні пожежні користуються не тільки водою. У їх розпорядженні є й інші засоби, наприклад пар, діоксид вуглецю або піна.
  • Будь-яке місце загоряння через попадання блискавки наші предки вважали священним. Такий вогонь заборонялося гасити водою. Тому для гасіння таких пожеж наші далекі пращури користувалися молоком.
  • Для виготовлення уніформи для пожежних використовується спеціальний матеріал, який здатний витримувати температури до 1200 ° С. Крім того, він захищає від дії концентрованих кислот. Завдяки цій уніформі пожежні можуть рятувати людей з палаючих будинків.
  • Існує спеціальний статут, згідно з яким пожежна приїжджає на місце виклику протягом 10 хвилин. У сільській місцевості цей період збільшується до 20 хвилин. Цьому є логічне пояснення: в перші десять хвилин вогонь набагато повільніше поширюється, тому його легше загасити.
  • Робота пожежних входить до списку найбільш небезпечних професій. Під час гасіння пожежі на Чорнобильський атомній станції загинуло більше 300 пожежників. Саме вони після вибуху «ядерного вулкана» ЧАЕС першими вступили в боротьбу з наслідками аварії  26 квітня 1986 року. 
  • В природі є такі рослини, які здатні до самозаймання. Такою квіткою є трав’янистий білий ясенець , який зустрічається в місцевості з теплим кліматом. Листя цієї квітки містять ефірні масла, які і самозапалюються в жарку погоду.

Варто знати: інформаційний компас
Розглядаємо плакати, з’ясовуємо причини виникнення пожеж. Предмети, які можуть спричинити пожежу: петарди, бенгальські вогні, сірники, запальничка, праска, електроприлади, свічка, піч, блискавка.

Знайомство зі спеціальними знаками протипожежної безпеки: Знаки в червоному колі — забороняють певні дії, знаки на зеленому тлі — попереджають, як треба діяти в разі надзвичайної ситуації: заборонено гасити водою, заборонено відкрите полум’я, евакуаційний вихід, вогнегасник.

Гасіння пожеж: Є різні способи гасити пожежу. Пожежники застосовують різні предмети, зокрема: ковдра, вогнегасник, пісок або земля відро для води, лопата, кирка, сокира, пожежний шланг. 

Варто знати всім номер телефону рятувальної служби — 101.
Перегляд фільмів про пожежну безпеку для дітей.
Розмальовки «Пам’ятати дітям варто: із вогнем погані жарти»

Відповідальна за підготовку та проведення заходу – Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top