Літературна панорама “Ярослав Гординський – письменник, літературознавець, педагог /до 140-річчя від дня народження/

Ярослав Гординський – літературознавець, славіст, письменник. Походить із родини священика. Після закінчення Львівської академічної гімназії (1900) навчався у Віденському та Львівському університетах (1900-1904).

Працював учителем української  мови та літератури в Коломийській гімназії. Сфера наукових зацікавлень Ярослава Гординського – історія української літератури від давнини до сучасності. Ще в студентські роки написав працю “Іван Гушалевич і його наукова діяльність”.

У 1930 р. Ярослав Гординський не тільки знайшов рукописи невідомих драматичних творів, а й вписав українську драму 17-18 ст. у загальноєвропейський літературний контекст. Його живий розум приймав ті різні літературні впливи й відтворив собі свій артистичний світ, у котрому знайшла вираз його сильна й енергійна індивідуальність.

21.07.2022 року в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено літературну панораму “Ярослав Гординський – письменник, літературознавець, педагог” /до 140- річчя від дня народження (1882-1939)/.

Бібліотекарі читального залу ЦБ підготували  захід в рамках проєкту  #Бібліотеки_в_дворах.

“Ярослав Дмитрович Гординський був не тільки письменником,  літературознавцем, педагогом, а й блискучим перекладачем. Він перекладав Й. Гейне та В. Шекспіра  (“Сон літньої ночі”), листувався з Іваном Франком, написав спогади “До літературно-наукової діяльності І. Франка в 1912-1913 рр., низку соціально-побутових оповідань (“Розведені”, 1903; “Візник” 1905 р., “Чорний хліб” 1908 р.), – розповідала І. Казакова.

Захід був розрахований на мешканців та гостей міста.

Відповідальна: Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top