Історичний портрет “Гетьман Іван Мазепа: особистість в контексті часу” 

335 років тому (1687) Івана Мазепу було обрано гетьманом Лівобережної України. Державний діяч і політик найвищого гатунку, найвправніший дипломат тодішньої Європи, полководець і водночас поет, у поезії якого найсильнішими були патріотичні мотиви, вболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю. Іван Мазепа міг порозумітися з багатьма співрозмовниками, оскільки володів вісьмома мовами. Історична ерудиція Івана Мазепи викликала захоплення тих державних і військових діячів, із якими він спілкувався. Він був знавцем літератури, власником найкращої в Україні великої і цінної бібліотеки з інкунабулами, старовинними рукописами, раритетними виданнями на багатьох мовах.   

21.07.2022 року працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради на запрошення Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського  територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності провели  історичний портрет   “Гетьман Іван Мазепа: особистість в контексті часу”  (335 років тому (1687) Івана Мазепу було обрано гетьманом Лівобережної України). Захід проходив у літньому павільйоні Палацу Потоцьких.

Зі вступним словом виступила пані Б. Ботюк, яка розкрила історичне значення діяльності Івана Мазепи для України.

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова розповіла про життя та діяльність Івана Мазепи. Іван Мазепа – видатний український військовий, політичний і державний діяч, визначна постать козацької доби, символ боротьби проти закабалення України (1639-1709).  Головний сенс державного будівництва гетьман вбачав у формуванні високоосвіченої аристократії як опори впорядкованої держави. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави належав до родини відомої правобережної української шляхти. Іван Мазепа став першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву упродовж майже 22 років. Це був період економічного піднесення України-Гетьманщини, піднесення церковно-релігійного життя та культури.

Бібліотекар  І категорії, Ірина Тарновецька-Мороз, розповіла про меценатську діяльність Івана Мазепи та навела цікаві факти із його біографії. Він мав витончений смак, музикував, творив ліричні пісні. Гетьман особливо дбав про розвиток освіти в Україні опікувався навчальними закладами, сприяв книговидавництву. Коштом Івана Мазепи було збудовано, реставровано та оздоблено велику кiлькicть церковних та громадських споруд у стилі бароко. Існує навіть особливий мазепинський стиль у цьому напрямі.

Бібліотекарі презентували гостям однойменну тематичну бібліотечну виставку, на якій були представлені монографії, художні книги, статті з періодичних видань про гетьмана Івана Мазепу.  Іван Мазепа став знаковою фігурою української історії. Він створив прецедент виступу панівних кіл українського суспільства проти диктату російського центру. Не випадково до його прикладу у здобутті Україною незалежності зверталися політичні діячі 1917-1918 і 1991 рр.  Суперечливий та неординарний історичний діяч мав великий вплив у політиці та залишив незабутній слід не тільки в історії України.

На заході були присутні також учасники клубу “Люди золотого віку”, які взяли активну участь в обговоренні неординарної історичної особистості .

Відповідальна: Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top