«Лине-плине коляда»: посиденьки для маленьких

Колядки — величальні календарно-обрядові пісні зимового циклу свят, переважно у слов’янських народів. Виконавці колядок традиційно називаються колядниками, а виконання колядок — колядуванням. Щороку від хати до хати ходить українська коляда і колядує поміж людьми, даруючи всім українським родинам добро, радість і звістку про народження Сина Божого. Її з нетерпінням чекають дорослі – застеляють столи килимами, печуть калачі та виглядають трьох празників у гості, а діти – готують вертепи та віншують з різдвяними святами. Так, власне, і розпочинається справжня зимова казка, яка триває від Різдва Христового до Богоявлення Господнього.

12 січня 2023 року працівники бібліотеки-філії №4 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели посиденьки для маленьких «Лине-плине коляда».

А чи можна побачити ту коляду, запитаєте? — Можна. А чи можна почути? — Авжеж. А яка вона – ця коляда? – Українська: в кожушку, у вишитій сорочці, загорнута в барвисту хустину, в руках тримає кольорове намисто, а в ньому – всі колядки та щедрівки, які від бабусь і дідусів передаються дарунком прийдешнім поколінням. Такими різдвяними піснями потішили присутніх учасники нашого свята . 

Ведучі свята Марія Магас і Степанія Тейсар розповіли цікаві факти про  святкування зимових свят і  щиро запрошували присутніх разом поколядувати. Наші маленькі користувачі  виконали: «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі», «Бог ся рождає», «По всьому світу» і інші колядки. Вчитель  музики ліцею №12, Чайківська Наталія Степанівна, зачарувала  всіх присутніх новою й маловідомою обрядовою піснею. Також, на наші посиденьки завітав ангел, який виконав колядку «На Різдво Христове». 

У кожній пісні-коляді відчувалася любов до Бога, до ближнього, і кожна коляда звучала по-різному. Якщо живуть ці духовні пісні серед людей – живе Україна. 

Для ознайомлення з літературою на дану тему, була оформлена книжкова викладка «Різдво у нашій Україні», яку змогли переглянути всі охочі.

Зі словами вдячності до учасників заходу  звернулася Ліктей Наталія Карпівна і пригостила всіх учасників смаколиками.

Ось різдвяні свята й позаду, але духовна пісня підсилюватиме Боже життя посеред людей увесь рік. Адже, «Україна колядує! Колядує вся земля! В небі ангели співають, прославляємо Христа!» (слова з колядки, яка увійшла до альбому української співачки Ірини Федишин «Україна колядує»).

Відповідальна за проведення Магас М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top