“Люби свою сорочку вишиту, в ній України вся родина”

Українська вишивка – один із видів народного декоративного мистецтва українців та один із найпоширеніших видів ручної праці українських жінок. У вишиванках, як у піснях –  душа народу.  Із знання свого родоводу, історії рідного краю починається людина. Мамина пісня, дідусеві казки, бабусина вишивка – все це родовідна пам’ять. В Україні немає оселі, де б не було вишитого рушника, серветки чи сорочки. Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символ здоров’я та краси, оберегом щасливої долі. Тож, де б ми не були і що б ми не робили, дивлячись на українську вишивку, ми завжди пам’ятаємо про свою Батьківщину та трима’мо її у серці, бо у вишивці – душа народу, її традиції та культура.

В Україні традиційно третього четверга травня відзначається – День вишиванки. Вишиванка — це історія і культура українського народу. Вишивка для українського народу –  невід’ємна частина культури та один з найважливіших способів національного самовираження. Українська вишиванка з давніх-давен вважалася одним з найміцніших оберегів від злих думок, поглядів і нещасть, адже в кожному її візерунку втілювався унікальний код. Орнаменти вишивки відрізнялися в залежності від регіону України, і при цьому не втрачали значення оберега, вони були унікальними і означали приналежність до певного краю.

20 травня 2021 р. о 13:00 в читальному залі ЦБ  МЦБС (вул.П. Орлика,5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася презентація виставки-інсталяції “Люби свою сорочку вишиту, в ній України вся родина”. 

На виставці представлені матеріали про значення вишивки у житті українців, про цю віковичну і прекрасну традицію , про регіональні особливості і колорит цього неповторного ремесла. Бібліотекарі презентували на виставці вишиванки з їх родин, з маминих і бабусиних скринь, які особливо дорогі їм. 

Бібліотекар читального залу Ірина Казакова знайомила відвідувачів з книгами та публікаціями, коментувала значення вишиванки для кожного свідомого українця,  розповідала про актуальність майстерності вишивання в наш час і її значення для духовного розвитку особистості. Такі заходи привертають увагу користувачів до української культури, етнографічного спадку та неповторної ментальності нашого народу

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top