Літературна вахта пам’яті “Валер’ян Підмогильний: митець на тлі епохи”

Життєвий і творчий шлях видатного українського письменника і перекладача В Підмогильного репресованого в добу сталінізму, – малодосліджена сторінка нашої культури.

Валер’ян Підмогильний – один із найяскравіших прозаїків 1920-х рр., один із найпотужніших українських модерністів ХХ ст., представник реалістичної течії. Його твори засвідчують спроможність української літератури бути самодостатнім мистецьким явищем у світовому контексті. У 1930-ті рр. письменника репресували , а його твори вилучили з літературного процесу, аж до 1988 р., коли вперше було опубліковано “Повість без назви…”, а услід – перевидано роман “Місто” й кілька оповідань. Лише відтоді твори В. Підмогильного критика почала розглядати як повноцінне явище українського літературного процесу ХХ ст.

2 листопада 2022 року працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для користувачів виставку “Валер’ян Підмогильний: митець на тлі епохи” (до 90-річчя з дня смерті Валер’яна Підмогильного).

Валер’ян Петрович Підмогильний – талановитий український письменник і перекладач, один з найвидатніших  прозаїків українського “розстріляного відродження”. Життя його було важким та коротким, а творчість – самобутньою, яскравою, вистражданою та правдивою, що йшло всупереч тогочасній владній ідеології і не могло залишитися непоміченим. Його творчий шлях тривав лише п’ятнадцять років, за які В. Підмогильний, у самому розквіті сил грубо вилучений не тільки з літературного процесу, а й із самого суспільства, життя, встиг написати оповідання, роман, зробити  безліч перекладів із французької класики та багато іншого. Ім’я письменника , пройшовши через півстолітнє забуття, нарешті повернулося до вітчизняного та світового читача. Українська література пишається таким талантом.

Він належить до тих митців, яким судилося вийти за межі свого часу. Зазвичай сучасники їх не розуміють, бо вони йдуть проти загального потоку, випереджаючи суспільну свідомість.

Такі заходи, безумовно, сприяють популяризації творчості українських класиків, привертають увагу користувачів до вітчизняних літературних бестселерів. Також запрошуємо тих, хто цікавиться творчістю Валер’яна Підмогильного, скористатися ресурсами з фондів нашої бібліотеки.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top