Літературна відео-мандрівка “Магія незвичайних пригод у невідомому Львові”

17 листопада 2020 року свій 50-річний ювілей відзначає сучасний український письменник Андрій Кокотюха. З нагоди цієї дати, на абонементі ЦБ (вул. К.Данила, 16) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради представлено літературну відео-мандрівку за ретророманами А. Кокотюхи “Магія незвичайних пригод у невідомому Львові”.

Андрій Кокотюха   відомий своєю надзвичайною продуктивністю – станом на 2020 рік він написав вже 77 художніх та публіцистичних книг. Дослідник української масової літератури, доктор філологічних наук, Софія Філоненко, називає Кокотюху батьком «українського готичного детективу», хоча сам автор вважає, що в його текстах присутня швидше неоготика, напряму пов’язана з актуальними суспільними та соціальними проблемами України, а звернення до готики та загалом фольклору збігається з традиціями давньої української літератури.

Свій перший художній твір Андрій написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Колись автор мріяв стати бібліотекарем!

2006 року на конкурсі «Коронація слова» Гран-прі та Другу премію займають абсолютно різні рукописи, «Темна вода» і «Зоопарк або Діти до 16 років», написані в різних стилях та надіслані до журі з інших місць. Виявляється, автором обох є одна людина — Андрій Кокотюха. Причому, сам себе він переміг з великим відривом: «Темна вода» посіла перше місце, «Зоопарк» — друге. В сумі автор отримав подвійну премію (близько 50 тис. гривень, за курсом того часу — близько 6 тис. дол. США). Після того не мав права брати участь у номінації «Романи», але продовжував надсилати на конкурс сценарії.

У 2009 році він зробив одну зі своїх найвідоміших заяв, що “теоретично, він міг би писати по одному роману щомісяця”.

Книжки Андрія Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх провідних українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: «Фоліо», «Нора-Друк», «Клуб Сімейного Дозвілля», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Богдан» та «Віват».

Проте, особливу увагу наших віртуальних користувачів хочемо привернути до серії “Ретророман”. Цикл налічує сім книг. В них розповідається про пригоди українського адвоката емігранта Клима Кошового, котрий у 1905-му році, рятуючись від політичних переслідувань у царській Росії втікає до Львова. І тут,  в чужому місті, такому неоднозначному й різношерстому одразу потрапляє в халепу. Його підозрюють у вбивстві товариша Євгена Сойки, що як і наш герой, родом з Наддніпрянщини.

Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху — зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами.

Нове місто і 1905 рік знайомить нашого героя із Йозефом Шацьким –  звичайним, наче, дантистом з Кракідалів.Саме Йозеф стає найкращим другом Клима, і завжди приходить йому на допомогу: “Половина Львова знає Шацького, решту Шацький знає сам!..”.

З того часу і завертілося. Аж на цілих 10 років… 7 книг – сім детективних історій, побудованих, як “класичний” добрий детектив.

Погоні, розбірки, кнайпи, батяри, шпигуни, німці, росіяни, міжнародні вакханалії, Перша світова війна, Січові стрільці, українське національне питання… І красуня Магда Богданович – розумна, вперта і впливова панночка, яка оповита пеленою чуток, легенд і домислів. Саме Магда допоможе Климу пережити тяжку втрату Басі.

Щоразу, розслідуючи злочини, тримається напруга майже до останнього.Кожна розв’язка по-своєму несподівана. Більше про серію книг та про Клима Кошового наші віртуальні користувачі можуть довідатися, переглянувши відео.

Відповідальна за захід –  Зіняк М. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top