Хвилинка здоров’я “Скажи “НІ” сигаретам!”

До дня відмови від куріння в бібліотеці-філії №11 (с.Угорники) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена хвилинка здоров’я під назвою “Скажи “НІ” сигаретам!”.

Куріння. Що це таке? Чому воно є небезпечне? Які його наслідки? І чому потрібно якомога швидше відмовитися від нього? Як говорив великий французький письменник Оноре де Бальзак: “Тютюн заважає розумовому розвитку та одурює народ”.
І так, згідно вікіпедійних матеріалів, куріння або тютюнопаління – це набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Тут також варто згадати, що є різні методи куріння: сигари, сигарети, цигарки, біді, кальян кретек, люлька. Також не менш шкідливим є пасивне куріння. Його історія налічує кілька століть, відколи із Нового світу разом із скарбами до старої Європи прибуло і листя тютюну. Спочатку, до нього ставилися позитивно, і навіть приписували в якості ліків від головного болю, але з часом люди побачили його шкідливу дію. 

Сьогодні, ми поверхнево торкнемося проблеми паління сигарет. Для того, щоб краще зрозуміти усю глибину даної проблеми, котра зараз накриває нас, а особливо молодь, варто розглянути цю проблему різнобічно: з медичної точки зору, з економічної, культурної та моральної.

Отже, куріння несе в собі загрозу не лише здоров’ю, але й життю, і не тільки того, хто курить. Адже є і пасивне куріння. Нікотин є однією з найсильніших із відомих нам отрут, які впливають на нервову систему. При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25 %. Вміст нікотину в диму головного струменю сигарети від 0,4 до 3мг — лише 20 % від загальної кількості нікотину в сигареті. В недопалку залишається близько 5 %, а інші 50 % потрапляють в повітря в приміщенні, де курять. Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше ніж від алкоголю.

Куріння спричиняє багато різних захворювань, зокрема таких як: хвороби дихальних шляхів та астма; онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку; коронарна хвороба серця, інфаркти та інсульти; остеопорози; катаракта та сліпота; парадонтози; захворювання судин, аневризма аорти; безпліддя, імпотенція, тощо.

Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці, які вдихають тютюновий дим поряд із курцем також є в зоні ризику отримати одну із вищеперелічених захворювань. Тут варто також згадати і про вплив куріння на майбутнє покоління. Адже, якщо курять батьки – то діти матимуть схильність до різних хворіб. 

Люди, котрі курять, мають певний «особливий» вигляд. Термін, «обличчя курця», вперше з’являється в науковому журналі 1985 року. Справа в тому, що у половини курців і тих, хто палив в минулому, шкіра має блідо-сірий колір та більш виражені зморшки. Зміни, яких не помічено у людей, які не палять. Не треба забувати також і про не приємний запах від курців та їхнього одягу, просякнутого димом.

З економічної точки зору в принципі все ясно. Погляньте тільки-но на найнижчу ціну за пачку сигарет. Уже не кажучи про щось дуже дорожче. А тоді, помножити ту ціну на кількість пачок за місяць. Навіть при мінімальному курінні ця сума буде помітною у вашому гаманці. А за рік?

Шкода навколишньому середовищу. Адже, ті хто палить ще й має таку нездорову звичку, як викидати недопалки просто на землю. В кращому випадку вони там і залишаться і будуть зберігатися в грунті, довго вбиваючи своєю отрутою всі живі організми довкола. В гіршому – цей недопалок ковтне якась тварина, і в результаті – важка, болюча смерть. Ну, або чиясь дитина підбере. І звичайно ж, дим від різного виду куріння, котрий сам по собі забруднює повітря.

І, наостанок, це моральний погляд на проблему. З медичної точки зору чітко видно, що паління несе загрозу нашому організму. А отже, людина, котра палить – шкодить собі сама (і тим, хто її оточує). І при цьому робить це добровільно. Тому, кожна релігійна спільнота зі свого боку засуджує такі дії. Адже, Бог при створенні людини, дав їй усі блага для користі її тіла і душі. А щоб людина чітко знала, що можна, а що ні – їй були дані закони, тобто заповіді. І тому, людина повинна дотримуватися цих «інструкцій», даних їй Богом для щасливого життя. Одна із цих заповідей говорить – «Не вбий». Це власне, стосується не тільки фізичного вбивства однією людиною іншої, а також шкоди власному здоров’ю та здоров’ю інших від шкідливих звичок, зокрема, такої як  – куріння. Адже, кожна людина є сотворена «на образ і подобу Божу» і будь-які маніпуляції є не дозволені.

Отож, варто  подумати кожному, перш ніж закурити – а чи варто? Чи варто так свідомо знищувати себе, інших та навколишнє середовище? Адже куріння наносить велику шкоду всім, особливо молодому поколінню. Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й актуальною соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.

Тож скажи нарешті сигаретам – “Ні!”. Збережи своє життя!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top