Літературна гра “Франкові казки читаємо залюбки”

“Казки – це наші великі вчителі, які спочатку
виховують, а вже потім розважають”.

 25.08.2022 року у бібліотеці-філії №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з дітьми проведений захід “Франкові казки читаємо залюбки”, присвячений 166-й річниці від дня народження Івана Яковича Франка, українського прометея, який став для безправної та розтерзаної на той час України,  університетом,  енциклопедією, і академією, її міністерством культури та освіти.

Багатюща літературна спадщина Івана Франка, його перу належать вісім повістей і більше ста оповідань, він створив шедеври лірики світового значення. Немале місце в його творчості займають і твори для дітей.

Іван Франко любив дітей “життя,- говорив він, – мені мало всміхалося, а діти були тим весняним сонячним  промінчиком, яке зігрівало моє серце”.

Письменник написав майже п’ятдесят казок, двадцять із них увійшло до збірки “Коли ще звірі говорили”(1899 р.). Всі вони художньо опрацьовані переклади з грецької, німецької, арабської – своєрідні обробки: “ на чужий позичений рисунок наклав наші українські кольори”. Франко надавав казковому жанру особливого значення у вихованні дитини, він хотів щоб казка стала для малих слухачів засобом пізнання дійсності, адже в казковій одежі, в алегоричних обрядах, можна краще донести до дитячої уяви велику правду людського буття, розбудити в малят цікавість до явищ природи та навчити розпізнавати зло й несправедливість.

Маленькі відвідувачі бібліотеки разом з бібліотекаркою читали франкові казки та ділилися враженнями від прочитаного: співчували чесним та скривдженим героям та засуджували хитрих, підступних. А після ознайомлення з текстом казок, діти відгадували з якої казки персонаж  і кому належить та чи інша річ. Юні читачі залюбки  розмальовували казкових персонажів.

Франкові казки написані більше, як сотню років тому, але користуються популярністю і в наш час, сучасні діти зачитуються ними, вчаться любити рідний край, засуджувати зло, робити добро.

 Відповідальна – Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top