Літературна подорож за твором “Духовна епоха в історії України” /до 180-річчя від дня виходу в світ у Харкові першого видання І. П. Котляревського “Енеїда”(1842)/

09 вересня 2022 року український народ відзначає день народження українського письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури, громадського діяча Івана Петровича Котляревського, а також в цьому році 180-річчя від дня виходу в світ (1842) у Харкові першого видання його “Енеїди”.   

28 вересня 2022 року о 14.00 працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели літературну подорож за твором “Духовна епоха в історії України” (до 180-річчя від дня виходу в світ (1842) у Харкові першого видання І. П. Котляревського “Енеїда”).

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ, Надія Каретнікова, підготувала цікавий виступ про життєвий і творчий шлях письменника “Іван Петрович Котляревський: від поета до громадського діяча”, в якому зазначила: “ Іван Котляревський – гордість України. Без нього ми не мали б Тараса Шевченка, а без Шевченка чи ми б існували на світі як нація? Саме Іван Котляревський є зачинателем сучасної української літератури та  першим з літераторів тієї епохи, який використав народну мову у професійних літературних творах: бурлескній поемі “Енеїда” та п’єсах “Наталка Полтавка”, “Москаль-чарівник”. Його “Енеїда” стала енциклопедією українського національного побуту, обрядів, традицій, у тому числі і кулінарних, та життєствердним актом спротиву українського козацтва російському імперському режиму”.

Наразі “Енеїда” Івана Котляревського вважається першим твором нової української літератури. Її багато критикували, ба навіть звинувачували автора у насмішкуватому ставленні до українців, у висміюванні власної історії та культури. Проте з іншого боку, поема просякнута ностальгією за козацькими часами, які тоді сприймалися як зовсім недавнє минуле. Саме вона заклала підвалини красного письменства розмовною українською мовою – тією, якою спілкувалися і яку розуміла абсолютна більшість мешканців України. В “Енеїді” побут та традиції зображені через пригоди козака Енея та троянців, що були прообразами козаків-запорожців. Поміщиків та феодалів Котляревський зобрази, як богів, що мали усі негативні риси цих верств – хабарництво, інтриганство, зневажливе ставлення до народу. Деякі з них допомагають Енею, інші – перешкоджають. 

Уривки з “Енеїди” читав Микола Іванович Бухтатий, посвяту Т. Г. Шевченка І. П. Котляревському Валентина Петрівна Бухтата, члени клубу “Люди золотого віку”.

Присутнім була презентована бібліотечна виставка “Іван Петрович Котляревський: нова доба української літератури та незнищенний скарб нації”. Користувачі читального залу ЦБ мали змогу переглянути літературно-критичні видання, тематичні монографії, художні твори та добірку газетних і журнальних статей.                  

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top