Літературна пригода з книгою Івана Франка “Лис Микита”

На жаль, літо добігає кінця, та не варто засмучуватись, адже літні пригоди тривають  –  цього разу у бібліотеці.

26 серпня 2021 року працівники бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради запросили юних користувачів взяти участь   у літературні пригоді з книгою Івана Франка “Лис Микита”. Пригоди – це завжди цікаво, весело, дотепно, таємничо, а тим більше, коли йдеться про казку світоча української літератури Івана Франка  “Лис Микита”. 27 серпня відзначатимемо 165-річчя від дня народження автора цього знаменитого та популярного досі твору. Це гарна нагода дізнатися більше про письменника, публіциста, перекладача і громадського діяча Івана Франка. Тож бібліотекарі підготували виставку-портрет “Український Мойсей”. З книг та журналів можна дізнатися багато цікавих та навіть дивовижних фактів про життя генія українського слова.

Але сьогодні  звернемося до Франкових казок, бо світ казок не лише чарівний та фантастичний, а цікавий та повчальний. Бо казка вчить добра, мудрості, сміливості, чесності – усього найкращого, що повинно бути притаманним кожній людині.

Бібліотекарка розповіла присутнім про поему-казку Івана Франка «Лис Микита». Вперше вона була надрукована 1891 року. Ця поема – єдиний з епічних творів І. Франка, який витримав п’ять прижиттєвих видань (1891, 1896, 1902, 1909, 1914 роки), що свідчить про небувалу популярність твору. Жодна книжка в Україні у той час не видавалася таким великим накладом (три тисячі примірників) і так швидко не розходилася серед читачів. Жоден із відомих творів української класики за життя автора не мав такої щасливої долі, такого широкого кола читачів, як “Лис Микита”. Це один із найпопулярніших творів Івана Франка, казка яка увібрала в себе кілька українських народних казок про звірів. Микита походить із бойків і мешкає десь на Західній Україні. Він розсудливий, господарський, запасливий, а також відважний, хитрий, підступний персонаж, який залюбки поглузує над ворогами, дошкуляючи їм різними капостями. А ще він персонаж казки Фарбований лис” (збірник «Коли ще звірі говорили») та сатиричного вірша “Звірячий парламент”, який зацікавить дорослих. Маленькі шукачі пригод вже з нетерпіння очікували, коли вже можна поринути в отой таємничий, чарівний світ пригод зі знаменитим Лисом Микитою. А тим більше, сам Франко, за свідченням Михайла Рудницького, вважав його найулюбленішим із власних творів.

Розповідь приправлена гумором, читати її одне задоволення! Тож читачі сміливо вирушили разом з славетним і неперевершеним лисом Микитою на пошуки пригод. У цій мандрівці вони визначили позитивні риси характеру лиса: спостережливий, сміливий, кмітливий, спритний, вправний мисливець, красномовний,   хазяйновитий, любить природу, мистецтво і негативні: хвалькуватий, капосний,   улесливий, користолюбивий, гордий, пихатий, зарозумілий, любить славу. Та як би там не було, кожен може взяти у нашого завзятого героя щось добре, та не забувати, що за свої вчинки треба відповідати.

Рекомендуємо всім “Лиса Микиту”. А поки що дещо цікавеньке про цей твір. Першими слухачами казки-поеми Івана Франка «Лис Микита» були діти поета – Андрій, Петро, Тарас і Анна. Франко жартома називав їх іменами лисенят Міцька й Міни – дітей Лиса Микити. А ви знали, що події у поемі-казці «Лис Микита» І. Франка відбуваються… в Галичині?

У творі згадуються реальні українські географічні назви: містечко Магерів, гірський хребет Чорногора, річка Черемош, гора Говерла. Двір царя Лева знаходиться у Львові. Завітайте до бібліотеки та дізнайтесь більше про Івана Франка та його знаменитий твір.

Відповідальна за проведення Лучак Е. І., Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top